Suprafaţa cultivată, în scădere în Gorj

374
suprafete cultivateSuprafeţele însămânţate cu grâu în judeţul Gorj se ridică anul acesta la 11.653 de hectare, ceea ce înseamnă o scădere semnificativă faţă de anii trecuţi, când se înregistrau cu 1.200 de hectare mai mult în 2009 şi 2008, iar în 2007 chiar cu aproape 3.000 de hectare faţă de anul în curs.

Alte scăderi se înregistrează la hectarele cultivate cu secară, care anul acesta sunt mai puţine cu 20 faţă de 2009 şi cu 40 faţă de 2008. „O altă scădere încă nu foarte semnificativă fapt ce demonstrează că există un anumit echilibru este la culturile de orz, acestea ajungând în 2010 să fie de opt sute treisprezece hectare, în timp ce anul trecut erau cu o sută mai puţine. Totuşi, cifra din acest an este chiar bună în comparaţie cu cea de acum doi ani, când în Gorj se cultivaseră şase sute şaptezeci şi şapte hectare cu orz”, a declarat Aurel Tomescu, director coordonator al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Gorj.
Creştere la triticale
Cea mai spectaculoasă creştere din acest an este la culturile de triticale, acestea cultivându-se în judeţul nostru pe o rază de 1.489 de hectare, o creştere de peste 50% în comparaţie cu anul precedent. „În 2009, triticalele s-au cultivat pe şase sute şaizeci de hectare, iar în 2008 pe trei sute şapte hectare”, a adăugat Tomescu. Aceste culturi au înregistrat condiţii favorabile de la semănat şi până acum. Creşterea ponderii triticalelor se datorează în special faptului că aceste culturi au pretenţii reduse în privinţa solului şi a climei.
Veşti bune la culturile de primăvară
Suprafaţa planificată pentru însămânţarea cu culturile de primăvară este în creştere anual, cel puţin asta reiese din statisticile prezentate de şeful DADR Gorj. Astfel, culturi de orzoaică şi de ovăz de primăvară sunt încă în propuneri, iar porumbul boabe înregistrează o creştere masivă la acest capitol. Acesta este unul din plantele cultivate în 2010 pe 58.326 de hectare, cu aproape două mii mai multe faţă de 2009.
Cresc pădurile, scad culturile
O explicaţie pentru scăderea suprafeţelor cultivate ne-o dă chiar Aurel Tomescu: „Suprafaţa arabilă a judeţului a scăzut deoarece s-au făcut plantări de păduri pe suprafeţe mari, rezultând astfel o creştere a acestora din urmă”. Directorul DADR Gorj a menţionat faptul că s-au plantat 108 hectare de pădure în zona Mătăsari, şi, la Valea Mănăstirii, alte 226 sunt în fază de plantare. „La Valea Mănăstirii avem deja plantate cu pădure patru sute douăzeci şi şase de hectare, şi în perioada următoare vom reda în circuit în aceeaşi zonă 206 hectare de teren agricol”, a mai precizat Tomescu. Suprafaţa totală arabilă a judeţului Gorj este de 99.248 de hectare.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here