Cofinanţarea a ajuns principala problemă pentru atragerea fondurilor europene

398
bani-euroCofinanţarea a ajuns principala problemă pentru absorţia fondurilor europene, deşi capacitatea de elaborare şi volumul proiectelor a crescut foarte mult în ultima perioadă, a declarat, secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) Barna Tanczos.

“Problema absorţiei nu mai este capacitatea de a elabora, care s-a îmbunătăţit semnificativ. Volumul de proiecte este din ce în ce mai mare, uneori depăşeşte fondurile disponibile. Problema s-a mutat pe implementare şi finanţare”, a explicat Tanczos la un seminar organizat de Forum Invest.
El a arătat că există o reticenţă a autorităţilor locale şi a altor instituţii publice faţă de bănci, deşi în ultima perioadă instituţiile de credit dispun de fondurile necesare pentru a finanţa proiectele care beneficiază de granturi europene.
“Astăzi, băncile dispun de acele lichidităţi necesare pentru lansarea proiectelor, cel puţin în această fază. Din punctul meu de vedere, pentru instituţiile publice principala problemă o reprezintă lipsa de expertiză. Este mult mai uşor să ceri bani de la buget”, a adăugat secretarul de stat în MDRT.
La rândul său, directorul Autorităţii de Management pentru programul Operaţional Sectorial “Creşterea competitivităţii economice”, Cătălina Meliţă, spune că aproximativ 13% din aplicanţii care au proiecte eligibile şi aprobate se retrag din cauză că nu găsesc fonduri de cofinanţare.
În cadrul programului, circa 80% din valoarea totală de trei miliarde de euro este destinată companiilor private, sub forma schemelor de ajutor de stat, iar cheltuielile neexigibile pot merge până la 20% din valoarea proiectului.
Programele de creştere a competitivităţii se adresează companiilor care nu obţin o rată internă de rentabilitate mai mare de 13%, ceea ce face ca băncile să le considere puţin atractive pentru creditare.
Meliţă susţine că instituţiile de credit ar trebui să calculeze rata de rentabilitate luând în considerare şi grantul de la Uniunea Europeană, nu doar studiul de fezabilitate iniţial.
Selecţie realizată de DANIELA SCAFEŞ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here