CE chestionată privind ajutorul pentru fermieri în lupta cu schimbările climatice

376
irigatii_spatii_Eurodeputata PSD Viorica Dăncilă a interpelat, Comisia Europeană privind măsurile avute în vedere pentru a-i ajuta pe agricultori să facă faţă schimbărilor climatice şi pentru a dezvolta tehnologiile din sectorul alimentar. „Agricultura este extrem de vulnerabilă la schimbările climatice.

Creşterea temperaturilor duce, în cele din urmă, la reducerea recoltelor, încurajând proliferarea buruienilor şi a dăunătorilor. Schimbările modelelor de precipitaţii măresc probabilitatea unor recolte nereuşite pe termen scurt şi a unui declin al producţiei pe termen lung. Deşi în câteva regiuni ale lumii unele recolte vor creşte, ne aşteptăm ca impactul general al schimbărilor climatice asupra agriculturii să fie negativ, punând în pericol securitatea alimentară globală”, se arată în întrebarea scrisă adresată CE. În opinia europarlamentarului român, membră a Comisiei pentru agricultură a Parlamentului European (AGRI), „unele rapoarte prezintă rezultate ale unor cercetări care cuantifică impactul schimbărilor climatice, evaluează consecinţele pentru securitatea alimentară şi estimează ce investiţii ar trebui făcute pentru a compensa consecinţele negative pentru bunăstarea oamenilor”.Viorica Dăncilă a cerut explicaţii executivului european şi în privinţa măsurilor de încurajare a unui program de cercetare solid.

La mijlocul lunii februarie, CE a anunţat că România trebuie să îşi schimbe practicile agricole şi tipurile de culturi şi nu să se bazeze doar pe irigaţii pentru a face faţă secetei şi schimbărilor climatice în general, în răspunsul executivului european la o întrebare adresată de eurodeputata Daciana Sârbu.”Reconversia culturilor se poate face când fermierul este stimulat, dar atât timp cât pentru România nu sunt prevăzute ajutoare parcă se doreşte reversul medaliei, parcă se doreşte distrugerea”, a declarat, pentru Green Report, Viorel Matei, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli. „Într-adevăr România trebuie să se plieze pe ce înseamnă legislaţie europeană, dar mai avem mult de lucru. În ultimii ani a fost o preocupare slabă privind aceste lucruri”, a adăugat Viorel Matei.
Selecţie realizată de DANIELA SCAFEŞ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here