Preţul gazelor, pus sub presiune

380
-gaze-Preţul gazelor naturale livrate populaţiei nu mai poate fi ţinut în frâu mult timp, astfel că este foarte probabil ca o majorare a tarifelor să aibă loc la 1 martie, potrivit unor surse din piaţă.

Cele două mari companii din domeniul gazelor naturale, EON România şi GDF SUEZ Energy România, solicită insistent scumpirea gazelor cu circa 17%, au declarat pentru EVZ surse din piaţă. Reprezentanţii GDF SUEZ ne-au confirmat de altfel că sunt în discuţii pentru creşterea preţului final în perioada următoare. Cererea lor se bazează pe costurile neacoperite din anii precedenţi, dar şi pe majorarea importurilor din Rusia în această iarnă, pentru a face faţă consumului crescut, din cauza temperaturilor extrem de scăzute. De altfel, Banca Naţională a României (BNR) a luat deja în calcul, în prognoza de inflaţie, o scumpire a gazelor de 5% în acest an. În plus, marii consumatori întreruptibili (cei pentru care livrările de gaz pot fi limitate, în caz de necesitate), în special cei din industria chimică, primesc doar gaze din producţia internă, ceea ce pune o presiune şi mai mare asupra necesarului de importuri. Oficialii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ne-au declarat că analizează costurile operatorilor din domeniu, iar deocamdată nu pot spune ce se va întâmpla de la 1 martie.

„Nu ştim cum ANRE mai poate ţine preţurile pe loc. Acum avem tarifele din septembrie 2009, când preţul gazului din import era de 270 de dolari pe mia de metri cubi, în medie, iar acum importăm cu aproximativ 330 de dolari”, ne-a declarat un jucător din piaţă. Comparativ, gazele din intern sunt la jumătate de preţ. Consumul zilnic de gaze naturale a crescut cu până la 20% în ultimele săptămâni, faţă de începutul anului, din cauza gerului. În această lună, importurile (curente şi din depozite – n.r.) vor acoperi circa 35% din consum, faţă de 25% în ianuarie.
Selecţie realizată de DANIELA SCAFEŞ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here