Topul salariilor executivilor români care lucrează în afara ţării

402
Salariile executivilor care lucrează pe poziţii de top în Londra variază între 5.000 şi 10.000 de euro pe lună, potrivit Adrianei Păun, managing director al companiei Paun HR Consult din Bruxelles şi fondator al Top Executive Agency, o agenţie care oferă servicii de consultanţă pentru managerii de top care vor să-şi schimbe jobul sau să-şi găsească un loc de muncă.

Păun a fost anterior director de resurse umane la Orange Romania, Mobistar Belgia, vicepreşedinte în departamentul de resurse umane pentru mobilitate internaţională la France Telecom şi director de recrutare executivă la Schindler. Astfel, un CEO din Londra câştigă în fiecare lună doar din salariul fix câte 8.000 – 10.000 de euro net, în timp ce un CFO va primi un salariu lunar net cuprins între 5.800 şi 7.500 de euro. „Londra este mai scumpă decât toate celelalte oraşe în termeni de preţ al locuinţei sau al chiriei”, explica Păun.Cererile pentru executivii de top au crescut în ultima perioadă, pe fondul nevoii de manageri care să crească productivitatea.

„Românii care lucrează pe poziţii de middle şi top management în instituţiile financiare din centrul financiar londonez câştigă între 75.000 – 150.000 de euro anual (6.250 – 12.500 euro pe luna- n. r.)”, susţine Corina Diaconu, managing director al ABC Human Capital, firmă de recrutare şi selecţie, care a creat de curând o divizie de executive search, care să gestioneze proiectele de acest tip.Ea a mai precizat că la salariile nete se adaugă bonusurile şi pachetele de relocare, care se stabilesc în funcţie de durata mandatului şi de familia executivului. De regulă, contractele de mobilitate internaţională se fac pentru o durată medie de trei ani, cu posibilitate de prelungire. „Dacă se rămâne mai mult într-un post, atunci avantajele negociate iniţial sunt încet eliminate şi se rămâne pe un contract 100% local”, mai spune Păun.Un român care pleacă să lucreze pe funcţia de CEO în Geneva poate câştiga un salariu net cuprins între 8.300 şi aproape 11.000 de euro pe lună, oraşul elveţian fiind locul ideal pentru ca un executiv român să lucreze.
În Europa de Vest salariile variază în funcţie de nivelul de senioritate, anii de experienţă profesională şi vechimea în organizaţie. Salariile cele mai mari se întâlnesc în ţările în care şi costul vieţii este ridicat. Cea mai ridicată putere de cumpărare o au executivii din Elveţia, ţara în care şi costul vieţii este destul de ridicat (locul trei în Europa, după Rusia şi Danemarca), mai arată studiul Mercer. În acelaşi timp, Geneva este al doilea oraş european în ceea ce priveşte calitatea vieţii.
Selecţie realizată de Daniela SCAFEŞ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here