Sute de fermieri programaţi pentru corectare de date la sediul APIA Gorj

373
apia facuta de mineAgenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Gorj desfăşoară campania de efectuare a controalelor pe teren si reaminteşte obligativitatea respectării Bunelor Condiţii Agricole şi de Mediu (GAEC) de către fermierii care au depus cereri de plată pentru schemele de sprijin financiar pe suprafaţă.

Un număr de 3.199 fermieri au fost eşantionaţi pentru a fi controlaţi prin teledetecţie, dintre care 2.529 fermieri au avut diferite neconformităţi, fiind programaţi pentru a aduce clarificările necesare la întâlnirile „follow-up”, organizate începând cu 15 decembrie 2009 la sediile primăriilor Alimpeşti, Baia de Fier, Bumbeşti Piţic, Bustuchin, Novaci, Polovragi, Prigoria, Roşia de Amaradia.

Până în momentul de faţă, s-au prezentat un număr de 2.082 fermieri, ceilalţi 447 fermieri fiind programaţi până la data de 18 ianuarie 2010, cel târziu.
În prezent, este în derulare controlul cu privire la respectarea GAEC 1 – “pe timpul iernii, terenul arabil trebuie să fie acoperit cu culturi de toamnă şi/sau să rămână nelucrat după recoltare pe cel puţin 20% din suprafaţa arabilă totală a fermei”. S-au eşantionat astfel un număr de 495 fermieri pentru control clasic şi prin teledetecţie, fiind controlaţi până în prezent 82 fermieri. La finalul controalelor regulamentare vor fi întocmite rapoartele de control si emitere a deciziilor de sancţionare sau de plată integrală a sumelor. În funcţie de amploarea, gravitatea, persistenţa şi repetarea neconformităţilor constatate, la suma totală rămasă de plată, se aplică reduceri.
Comparativ cu anul 2009, în cadrul Campaniei SAPS 2008, controlul la faţa locului s-a desfăşurat pe un eşantion de 510 fermieri, stabilit pe criteriul zonelor de risc şi au reieşit neregularităţi cu precădere pentru următoarele domenii de eco-condiţionalitate: 3 fermieri (3.5% din totalul celor controlaţi pentru GAEC 1) au fost depistaţi cu nereguli, sancţiunile primite fiind de 1% din totalul sumei de plată; 11 fermieri (2.15% din totalul celor controlaţi GAEC 2) au fost depistaţi cu nereguli, sancţiunile primite fiind de 1% din totalul sumei de plată, (GAEC 2 – „lucrările solului pe terenul arabil cu pantă mai mare de 12%, cultivat cu plante prăşitoare, se efectuează de-a lungul curbelor de nivel”).
Izabella MOLNAR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here