Mii de angajaţi de la companiile în insolvenţă sunt puşi în dificultate

445
someri-Cele mai mari 14 companii intrate în insolvenţă, majoritatea cu capital românesc, au renunţat deja la 5.000 de angajaţi. Joburile a mii de angajaţi din companiile care au intrat în insolvenţă sunt ameninţate, în condiţiile în care acţionarii, împreună cu administratorii judiciari au dreptul legal să desfacă toate contractele de muncă, fără să fie nevoie de parcurgerea procedurilor de concediere colectivă.

„Din punct de vedere legal, în cazul societăţilor care intră în insolvenţă, nu există interdicţii cu privire la efectuarea de concedieri. Dimpotrivă, legislaţia în materie prevede că acestea se pot face în regim de urgenţă, fără respectarea termenelor prevăzute de Codul Muncii pentru concedierile colective”, spune Şerban Pâslaru, partner în cadrul casei de avocatură Tuca Zbarcea & Asociatii. Mai mult, în lege nu se precizează o limită a numărului de angajaţi care pot fi concediaţi în cadrul companiilor aflate în procedura de insolvenţă. Cele mai mari 14 companii care au intrat în insolvenţă în ultimele luni au pierdut de la sfârşitul anului trecut câteva mii de angajaţi, în cadrul proceselor de reorganizare care au avut loc atât înainte de demararea procedurii de insolvenţă, cât şi după aceea. Astfel, dacă la sfârşitul lui 2008, 14 companii cumulau 12.000 de angajaţi, în prezent, ele mai numără cel mult 7.100 de salariaţi potrivit datelor centralizate de ZF. Numărul angajaţilor care lucrează în companii intrate în insolvenţă este cu mult mai mare, ajungând la câteva zeci de mii. Grupul Pic, care anul trecut era cea mai mare companie cu capital românesc din retailul alimentar, a renunţat la aproximativ 500 de angajaţi după intrarea în insolvenţă, în urmă cu câteva săptămâni. Înainte de a cere intrarea in insolvenţă, fraţii Ilie şi Cornel Penescu şi-au reorganizat businessul şi au dat afară 1.200 de oameni. Retailerul încearcă acum să supravieţuiască pe o piaţă în declin cu doar două hipermarketuri operaţionale, faţă de cinci câte avea la finele lui 2008.
„Anul trecut aveam 3.000 de angajaţi, iar acum mai sunt 1.300 de persoane pe tot grupul, din care 600 lucrează în hipermarketuri. Noi am renunţa la tot ce se poate vinde pentru a face rost de lichidităţi, dar în condiţiile actuale din piaţă nu găsim cumpărători”, a declarat Ilie Penescu. Mai bine de 15.000 de companii au intrat în insolvenţă de la începutul acestui an, din cauza scăderii abrupte a vânzărilor şi a presiunii creditorilor, una dintre cele mai afectate zone de business fiind cea de retail.
Până în acest an, doar 2% din firmele intrate în insolvenţă reuşeau să se reorganizeze şi să îşi continue activitatea, restul intrând în faliment. În acest an, pe fondul crizei, firmele specializate recomandă companiilor aflate sub presiunea creditorilor demararea procedurii de insolvenţă din proprie iniţiativă, fapt ce le dă un răgaz de până la 4 ani, în care curgerea dobânzilor este stopată, la fel ca şi majorările de întârziere şi penalităţile pentru creanţele negarantate. Numărul efectiv de salariaţi care urmează să fie concediaţi este decis în funcţie de nevoile concrete ale companiilor. „Procedura insolvenţei presupune parcurgerea a două etape: etapa reorganizării, la finalul căreia societatea îşi poate relua activitatea, dacă se reuşeşte implementarea unui plan de reorganizare, şi etapa falimentului, care intervine, între altele, în cazul în care nu se poate aduce la îndeplinire un plan de reorganizare a activităţii”, susţine Ioana Dumitru, senior associate în cadrul casei de avocatură Popovici Niţu&Asociatii.
Selecţie realizată de DANIELA SCAFEŞ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here