Sfârşitul de an aduce concedieri masive

491
mamaCriza economică a făcut, după cum se ştie, ravagii în rândul ramurilor economiei româneşti. Chiar dacă, după cum era prognosticul, industria urma să aibă de suferit, surpriza neplăcută a venit chiar din segmentul construcţii, acum câţiva ani motorul creşterii economice.

Falimentele în lanţ datorate unei presiuni fiscale extrem de dure şi neavenite, sunt principalii factori care stau la baza pierderii locurilor de muncă ale cetaţenilor români. Firmele româneşti au concediat, în ultimul an, peste 500 de angajaţi pe zi. În zonele cu industrie preponderentă, cum este Braşovul sau Timişul, au fost concediaţi peste 20.000 de salariaţi. De asemenea, în judeţele transilvane au fost câteva valuri de concedieri, unele chiar mai rele decât şi-ar fi închipuit cineva. Un exemplu destul de grăitor este cel al judeţului Alba, unde numărul total al şomerilor din judeţ va depăşi la finele anului cifra de 22.000! Rata şomajului se va situa la peste 12%, fapt care înseamnă una din cele mai ridicate din ţară. „Campioni” în acest sens sunt vasluienii cu aproape 14%, urmaţi de Alba, Mehedinţi, Dâmboviţa, Sălaj, Buzău, zone în care s-a ajuns demult la două cifre.
În unele regiuni ca Ardealul de Nord, nordul Moldovei sau extremitatea de sud a ţării, considerate mai defavorizate din punct de vedere economic, media de creştere a numărului de şomeri este cam de 400 pe lună, sau dacă am face o comparaţie cu perioadele similare ale lui 2008, cu peste 4000 pe an.
În unele judeţe situaţia este clar scăpată de sub control, ca de pildă în Tulcea, unde din totalul celor 7500 de şomeri, peste o treime sunt neîndemnizaţi, iar 50% sunt femei.
Nu mai sunt bani pentru ajutor
În această săptămână multe Agenţii Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă vor efectua ultima plată a indemnizaţiilor, iar pentru anul viitor se anunţă o mare problemă în acest sens.
Datorită măsurii de angajare sezonieră a şomerilor, nivelul ratei şomajului a oscilat între 9,86 şi 13,16% în toată această perioadă. Pentru mulţi disponibilizaţi, salariile compensatorii cuvenite vor fi plătite în decurs de doi ani. Disponibilizările se fac conform legii insolvenţei. Fiecare dintre angajaţii disponibilizaţi, al căror preaviz a expirat, va primi câte un salariu compensator pentru fiecare an de vechime. Acelaşi lucru se va întâmpla şi la căile ferate, unde aproximativ 10.000 de angajaţi vor intra în şomaj la începutul anului 2010.
Slabe speranţe de reintegrare
Majoritatea cetăţenilor care-şi pierd locul de muncă au şanse minime de a fi reintegraţi. Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă oferă 6.244 locuri de muncă vacante, în săptămâna 4-10 decembrie 2009, conform unui comunicat de presa. Deci, un loc de muncă la 100 de şomeri! La nivel naţional, pentru persoanele cu studii superioare, sunt oferite 340 locuri de muncă, iar pentru studii medii şi profesionale, ANOFM oferă 5904 locuri de muncă. Cea mai bogată ofertă este pentru ingineri şi subingineri, respectiv 68 locuri de muncă, iar principalele ocupaţii pentru care sunt oferite locuri pentru cei fără studii superioare sunt din domeniul textilelor (953) şi 359 de locuri pentru muncitorii necalificaţi din domeniul construcţiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here