Sănătatea este gata să intre în comă

455
sanatateSistemul de sănătate publică din România este în pericol de a intra în colaps, după ce bugetul alocat acestui sector în 2009 a scăzut cu aproape 20% faţă de anul trecut, afirma Societatea Academică Română (SAR) în ultimul raport, făcut public ieri.

Calitatea serviciilor medicale din România este mult sub standardele europene, iar pacienţii se plâng de tratamentul prost din spitale şi de nevoia de a plăti informal pentru servicii teoretic gratuite. Singurele ţări care alocă pentru sănătate un procent din PIB mai mic decât al României (3,2%) sunt Bangladesh şi Mauritania (cu 3,8 % respectiv 2,7%). Din punct de vedere al stării generale de sănătate, conform Raportului Dezvoltării Umane publicat de UNDP în 2009, România se situează cu 17 poziţii sub medie, dintre 182 de ţări luate în analiză, şi pe ultimul nivel din Europa. Şi la indicatorii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii stăm prost, sub Ucraina sau Serbia la mortalitate infantilă, decese cauzate de cancerul de col uterin, incidenţă a tuberculozei şi îmbolnăviri din infecţii sau infestare cu paraziţi. Situaţia pentru anul viitor se prevede a fi şi mai neagră decât acum, deoarece în septembrie s-a permis angajarea de cheltuieli în cuantumul sumei de 2,8 miliarde de lei, suma ce va fi scăzută din bugetul anului viitor.

„Eficientizarea alocării resurselor în sector este imposibilă, dacă îi alocăm doar jumătate din cât se alocă în Europa, ca procent dintr-un PIB oricum mai mic. În acest ritm, nu se vor mai putea acoperi în curând nici serviciile medicale de azi, iar inechitatea accesului la servicii medicale se va agrava”, se arăta în raportul SAR.Ca soluţii pentru această situaţie gravă în care se află sistemul de sănătate publică, SAR propune construirea unui sistem de colectare şi prelucrare a datelor din sistemul sanitar, iniţierea unor dezbateri pentru a stabili care sunt opţiunile acceptabile pentru România de structurare a sistemului de sănătate şi a modului de construire a unui sistem de asigurări. De asemenea, ar fi nevoie de definirea „pachetului de servicii” pentru asiguraţi, în prezent prea generos pentru finanţarea existentă, fără priorităţi şi nesustenabil, mai propune SAR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here