Cât va costa RCA în 2010?

367

Asigurările auto au reprezentat unul dintre motoarele de creştere a cotei de piaţă deţinute de companiile de asigurări.

Cum valoarea daunelor a crescut de la an, antrenând şi sumele plătite ca despăgubiri, companiile de asigurări au majorat constant tarifele pentru poliţele RCA şi CASCO. În 2010, CASCO s-ar putea scumpi, în medie cu 30%, iar poliţa RCA cu 20-25%.

Anul acesta, tarifele RCA au fost majorate, în medie, cu 35%, după ce anul trecut scumpirea a fost de circa 15%. În 2007, persoanele fizice au plătit în medie cu 55% pentru RCA, în vreme ce firmele au achitat sume chiar şi cu 100% mai mari decât în 2006. Astfel că în 2010, costurile legate de RCA ar putea creşte cu 20 – 60%, potrivit reprezentanţilor companiilor de asigurări.
Maşina de firmă, abonată la accidente
Cel mai recent anunţ privind majorarea tarifelor la RCA a fost făcut de şeful Allianz-Ţiriac Asigurări, Cristian Constantinescu. Oficialul a spus că în 2010, poliţa RCA va fi mai scumpă cu 20%, pe fondul creşterii cu 15-17% a valorii despăgubirilor plătite. Astfel, dauna media a urcat la 5.100 de lei în ceea ce priveşte persoanele fizice şi la 6.500 lei, în cazul firmelor.
Romeo Jantea, directorului brokerului de asigurări Guild, spune că majorarea tarifelor poate să fie mai mare de 30% pentru CASCO şi de 25% pentru RCA. Majorarea tarifelor este motivată de creşterea daunalităţii, contractarea pieţei de leasing, dar şi de faptul că acţionarii companiilor de asigurări nu mai au de unde să acopere fondurile.
„Nu mai există surse de creştere a volumului de prime. Nu se mai înmatriculează maşini noi, iar preţurile practicate de servic-uri nu au scăzut”, a declarat pentru evz.ro Romeo Jantea.
Bonus malus, întârziat
Tarifele pentru 2010, anunţate de companiile de asigurări pe paginile proprii de asigurări, sunt mai mari decât cele practicate anul acesta. Noile tarife vor ţine cont de istoricul şoferului. Astfel, valoarea poliţei va fi direct proporţională cu numărul de incidente şi cu valoarea pagubelor produse. Acest lucru va fi posibil o dată cu introducerea sistemului „bonus malus”. Totuşi, puţine companii îşi permit să dezvolte o asemenea bază de date, astfel că va mai dura ceva timp când vom avea un sistem funcţional la nivel naţional, consideră Romeo Jantea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here