Nouriel Roubini: „Se apropie încă o criză mondială”

535
nouriel_roubiniNouriel Roubini, economistul american care a anticipat criza financiară de anul trecut, a avertizat că deja există semne ale apariţiei unui alt moment critic. Specialistul în economie şi-a declarat pentru BBC îngrijorarea cu privire la diferenţa tot mai mare dintre efervescenţa pieţei bursiere şi ritmul mai scăzut al economiei reale.

Deşi indicele Dow Jones a înregistrat o creştere de 45 de procente în ultima jumătate de an, Roubini vede economia din afara pieţelor bursiere drept „consumată” şi „îngreunată de datorii”.

Analiştii din întreaga lume s-au declarat încrezători în revenirea din criză după ce aproape toate bursele au înregistrat creşteri ale cotaţiilor. Nouriel Roubini, profesor la Universitatea din New York, nu împărtăşeşte aceeaşi viziune şi anunţă că lumea nu a depăşit încă situaţia de criză.
„Sistemul financiar este lovit şi în sectorul companiilor nu văd foarte mult capital investit, din cauza unei lipse de capacitate”, a explicat Roubini.
Economistul american consideră că preţurile proprietăţilor de peste ocean vor continua să scadă, iar fragila redresare a economiei SUA va fi afectată. Mulţi analişti sunt de părere că această scădere a preţurilor va afecta piaţa imobiliară, ceea ce va antrena apariţia unor probleme şi în sectorul bancar.
Profesorul Roubini apreciază că doar prin adoptarea de reforme vor putea fi evitate greşelile din trecut, care au dus la declanşarea crizelor financiară şi economică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here