Românii vor plăti, din 2010, taxă de poluare şi pentru autoturismele noi sub 2.000 cmc

498
taxa-de-poluareDin 2010, taxa de poluare auto va fi plătită şi pentru maşinile noi din categoria Euro 4, sub 2.000 de centimetri cubi (cmc). Autorităţile au decis să nu mai prelungească derogarea de care românii au beneficiat în 2009, mai ales că oficiali de la Bruxelles au atras atenţia României că măsura favorizează industria autohtonă de maşini.

„Perioada exceptării se încheie la finalul anului şi nu vor exista prelungiri. Noi am transmis la sfârşitul lunii septembrie Comisiei Europene un punct de vedere în care justificăm modul în care a fost gândită măsura la vremea respectivă şi care nu viza protejarea industriei, ci a mediului. Totodată, am precizat în notă că derogarea expiră la 31 decembrie 2009”, a declarat Dan Carlan, secretar de stat în Ministerul Mediului. Potrivit acestuia, de la 1 ianuarie 2010, pentru maşini cu Euro 4 sub 2.000 cmc se va achita taxa auto după modelul prevăzut în legislaţia din februarie 2009.
„Nu au existat consultări cu cei din industrie privind renunţarea sau prelungirea scutirilor, dar măsura nu este pentru noi necunoscută. De la Comisia Europeană s-a cerut adaptarea legislaţiei conform cu reglementările europene din domeniul taxării. Nu mai avem cum să protestăm. Va trebui să ne conformăm, deşi nu ne convine”, a declarat Constantin Stroe, vicepreşedintele Automobile Dacia. În opinia sa, renunţarea la scutire îi va obliga pe cei din industria auto să găsească noi soluţii pentru păstrarea unor preţuri atractive pentru cumpărători.
„Efectul măsurii este clar: măreşte preţul final la client. Pentru a nu ne pierde clientela, vom face eforturi de a reduce costurile de fabricaţie”, a adăugat Stroe. Pe de altă parte, reprezentanţii Automobil Clubul Roman (ACR) ne-au precizat că vor continua să atace în instanţă taxa auto percepută de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here