Sindicaliştii din sănătate, în grevă japoneză timp de 3 zile

417

Începând de ieri, sindicaliştii din sistemul sanitar autohton sunt în grevă japoneză. Timp de trei zile, aceştia vor purta la braţul drept o banderolă tricoloră. După această perioadă se va trece la continuarea negocierilor la nivel ministerial. Potrivit preşedintelui SANITAS Gorj, calendarul măsurilor de protest aprobat la nivel naţional va fi respectat.

În perioada 14-16 octombrie 2013, sindicaliştii din sănătate protestează printr-o grevă japoneză, la nivel naţional. Şi în spitalele din Gorj s-a aplicat această măsură de protest. „Da, suntem în grevă japoneză şi la fel sunt toţi colegii din ţară. Luni, marţi şi miercuri purtăm o banderolă tricoloră la braţul drept. După aceste zile vom continua negocierile la nivel ministerial. Calendarul acţiunilor de protest anunţate va fi respectat”, a precizat Valentin Popa, liderul SANITAS Gorj.

Marş de protest în Capitală
Conform calendarului acţiunilor de protest, în data de 2 noiembrie, începând cu ora 11, sindicaliştii vor participa la un marş, în Bucureşti, pe traseul Piaţa Parlamentului – Ministerul de Finanţe – Guvern. În perioada 4-15 noiembrie, la o dată ce va fi ulterior stabilită, se va întruni Consiliul Naţional SANITAS pentru a analiza situaţia existentă şi a lua hotărârile necesare. „Am demonstrat de atâtea ori în ultimii 22 de ani că împreună am schimbat legi şi destine, că am reuşit să modelăm istoria recentă şi în direcţia dorită de noi. Salariaţii din sistemul sanitar au început în ultimii ani să plece din ţară pentru a câştiga o leafă care să le permită un trai decent. A venit vremea să câştigăm în ţara noastră dreptul la un trai decent!! Pentru acest motiv este necesară elaborarea unui sistem de salarizare propriu sectorului sanitar care să reglementeze nivelele de salarizare pe verticală, dar care să corecteze şi actualele inechităţi dintre sănătate şi alte sectoare de activitate”, susţin sindicaliştii.

Revendicările sindicaliştilor din sănătate
Membrii SANITAS cer alocarea a 6% din P.I.B. pentru Sănătate. De asemenea, ei solicită asigurarea finanţării sistemului sanitar pentru trimestrul IV al anului în curs şi acordarea integrală a drepturilor salariale, dar şi menţinerea sistemului actual de organizare a spitalelor, în vederea asigurării unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, în regim public. Alte revendicări ale reprezentanţilor SANITAS sunt: creşterea veniturilor salariale pentru toate categoriile de personal sanitar, începând cu 1 ianuarie 2014; respectarea normativelor de personal şi elaborarea regulamentelor de sporuri; aplicarea principiilor şi coeficienţilor de ierarhizare privind clasele de salarizare conform Legii nr. 284/2010; negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivelul Sectorului Sănătate; negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivelul Sectorului Asistenţă Socială; elaborarea şi promovarea unei legi a salarizării specifice în asistenţa socială, pornind de la principiile şi coeficienţii Legii nr. 284/2010, care să asigure creşterea salariilor în sector începând cu data de 1 ianuarie 2014. „Astăzi, noi, Federaţia SANITAS, am rămas singurii purtători ai steagului de luptă sindicală din sistemul sanitar. Ni s-au alăturat însă, toate asociaţiile profesionale din sistem. Coaliţia profesioniştilor din sănătate, deşi este de puţin timp înfiinţată, a acţionat în ultimele săptămâni în mod coerent demonstrând încă o dată dorinţa şi necesitatea comună de a determina guvernanţii să soluţioneze aşa cum se cuvine problematica din sistem în interesul românilor. Această coaliţie aduce un plus de forţă şi vigoare acţiunilor noastre. Haideţi deci să acţionăm!”, spun reprezentanţii SANITAS.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here