Gorjenii sunt reticenţi în privinţa operaţiilor laparoscopice

378

Avantajele intervenţiilor laparoscopice sunt cunoscute şi de necontestat. În judeţul nostru se fac astfel de operaţii, însă populaţia prezintă o oarecare reticenţă, optând, în continuare, pentru intervenţiile chirurgicale clasice.

La nivelul judeţului Gorj există aparatură medicală pentru intervenţii laparoscopice. Avem şi chirurgi bine pregătiţi, care au competenţa necesară pentru efectuarea operaţiilor de acest gen. Totuşi, gorjenii sunt tentaţi să opteze tot pentru intervenţiile chirurgicale clasice.

La Novaci se fac operaţii laparoscopice din 2011
Chirurgii Spitalului Orăşenesc Novaci au marcat primul succes în materie de intervenţii chirurgicale laparoscopice în vara anului 2011. Atunci ei au operat o femeie de aproximativ 40 de ani; colecistectomia efectuată femeii a fost un succes de necontestat, potrivit conducerii spitalului, pacienta fiind externată după doar trei zile. Practic, intervenţia laparoscopică menţionată a fost o încununare a eforturilor reprezentanţilor Spitalului Orăşenesc Novaci de a progresa şi a acoperi o paletă cât mai largă a serviciilor oferite pacienţilor. De atunci şi până în prezent, doar câteva astfel de intervenţii au mai fost realizate, pacienţii fiind mai atraşi de operaţiile clasice. „Noi avem aparatura necesară, dar şi specialişti care au competenţă în efectuarea de operaţii laparoscopice. Totuşi, pacienţii nu-şi doresc astfel de intervenţii, chiar dacă medicii noştri vor să le facă şi au tot ce le trebuie în acest sens. Pacienţii manifestă o reticenţă, deşi nu au motive, pentru că cei care au fost deja operaţi prin aceste metode moderne se simt foarte bine”, a confirmat Eufimia Dumitrescu, managerul Spitalului Orăşenesc Novaci.

Avantajele operaţiilor laparoscopice
Beneficiile intervenţiilor chirurgicale laparoscopice sunt de necontestat. Potrivit specialiştilor, nivelul de durere perceput după operaţie este diferit de la un individ la altul, dar fără îndoială laparoscopia oferă pacienţilor un nivel mult mai redus al intensităţii durerii, care durează mult mai puţin după operaţie, practic ore, în loc de zile. Durata spitalizării se reduce considerabil, spre exemplu în cazul colecistectomiei laparoscopice durata medie de spitalizare este de 2 zile postoperator, în timp ce în cazul efectuării operaţiei pe cale deschisă ea este de o săptămână. Datorită faptului că lipseşte marea incizie abdominală, riscul producerii unei eventraţii postoperatorii, ceea ce popular este denumită ruperea operaţiei, scade foarte mult. În condiţiile în care nivelul de durere postoperatorie este minim sau absent reluarea activităţilor fizice intense se poate face la două săptămâni postoperator, faţă de o medie de 3 luni în cazul metodei clasice. Cicatricile postoperatorii sunt evident mai mici si rezultatul cosmetic este mult mai bun.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here