Ziua Imnului, sub caniculă

383

Ziua Imnului Naţional al României, „Deşteaptă-te române”, a fost marcată ieri şi în municipiul Târgu-Jiu. Oficialităţile prezente la eveniment au suportat eroic temperaturile extrem de ridicate înregistrate, luni dimineaţă, în timpul manifestărilor prilejuite de Ziua Imnului. Pentru prima dată imnul naţional a fost intonat de tânăra Daniela Popescu, solista Orchestrei de Cameră Lyra Gorjului. La eveniment au luat parte alături de oficialităţi şi reprezentanţi ai unor instituţii civile, militare şi religioase, veterani de război, cadre militare în rezervă şi în retragere.

Ca în fiecare an, ziua de 29 iulie este dedicată manifestărilor ce marchează Ziua Imnului Naţional al României. Manifestarea a început cu un semnal de trompeţi. După care prefectul judeţului Gorj, Claudiu Teodorescu a rostit alocuţiuni despre semnificaţia momentului. Următorul care a luat cuvântul a fost primarul municipiului, Florin Cârciumaru, urmat de şeful judeţului, Ion Călinoiu. S-a intonat apoi Imnul Naţional al României, de către Daniela Popescu, solista Orchestrei de Cameră Lyra Gorjului după care Garda de Onoare a defilat în Piaţa Tricolorului.
“Ne întâlnim în fiecare an pe data de 29 iulie pentru a omagia un cântec drag tuturor românilor. Prin mesaj, prin încărcătura sa revoluţionară «Deşteaptă-te române» se leagă de mari evenimente din istoria ţării. Purtăm în suflet ritmul şi versurile pline de semnificaţii ale acestui cântec în toate împrejurările care îndeamnă la renaştere şi trezire naţională. Să avem grijă ca simbolurile sacre ale naţiunii unite, Drapelul Naţional, Stema şi Ziua Naţională precum şi Imnul Naţional să rămână mereu repere pentru toţi românii, în orice colţ de lume s-ar afla ei. Să ne aducem aminte că Imnul Naţional însoţeşte întotdeauna ridicarea Drapelului Naţional tricolor în cinstea sportivilor premiaţi în competiţii, confruntări ale inteligenţei, dedicării forţei şi perseverenţei. Nimic nu se poate compara cu emoţia resimţită de învingători, atunci când salută drapelul care se înalţă pe cel mai înalt catarg şi ascultă acordurile vibrante ale imnului”, a precizat Florin Cârciumaru, edilul municipiului Târgu-Jiu.

Imnului Naţional al României, simbol al revoluției de la 1848
Şi preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu a ţinut un discurs despre însemnătatea acestei zile. “Imnul Naţional reprezintă mesajul simbol al tuturor românilor către celălalte popoare europene ale lumii întregi. Strofele Imnului Naţional Românesc reflectă cel mai clar sentimentul trăit, ca neam, în toate etapele istoriei. «Deşteaptă-te române acum ori niciodată» reprezintă în sine un drept moral şi sufletesc câştigat pas cu pas de către înaintaşii noştri în 1848 şi chiar de către copii noştri în anul 1989. Două momente cheie ala istoriei naţionale care şi-au găsit finalitate în data de 26 mai 1994 când prin legea 99 s-a hotărât ca ziua de 29 iulie să fie Ziua Imnului Naţional pentru a comemora un eveniment extrem de important din timpul revoluţiei de la 1848(…)”.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here