Un nou focar de rabie la Bâlteni

302

Un nou caz de rabie a fost diagnosticat, marţi, la o vulpe care a intrat în gospodăria unui localnic din comuna Bâlteni. În urma comportamentului, vulpea a fost ucisă şi trimisă imediat la laborator de către medicul veterinar împuternicit din localitate. Rezultatul examenului a arătat faptul că animalul avea rabie, organele abilitate instituind măsurile necesare.

Pe data de 5 martie, a fost diagnosticat un nou caz de rabie la o vulpe ucisă în gospodăria unui cetăţean din satul Peşteana Jiu.
Animalul turbat a pătruns în gospodărie, manifestând semne nervoase ce puteau fi atribuite rabiei, a fost ucis şi expediat imediat la laborator de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit din localitate.
În urma examenului complex de laborator, efectuat în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj a fost diagnosticată rabia la vulpe, fiind instituite măsurile sanitar-veterinare specifice bolii. Au fost anunţaţi şi cei de la Direcţia Silvică Gorj, Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din judeţul Gorj, precum şi Primăria Bâlteni şi primăriile localităţilor învecinate pentru a lua măsurile ce se impun în astfel de situaţii.

Animalele sălbatice, sursă de virus rabic
Este al treilea focar înregistrat de la începutul anului şi până în prezent, primul fiind diagnosticat la o vulpe în satul Poieniţa din localitatea Bustuchin, iar al doilea la un câine fără stăpân în localitatea Fărcăşeşti.
Reprezentanţii DSVSA Gorj amintesc cu această ocazie că “rabia este o zoonoză ce nu poate fi tratată singura măsura de prevenire a bolii fiind reprezentată de vaccinarea antirabică anuală obligatorie a carnasierelor domestice, acţiune a cărei manoperă este plătită din bugetul DSVSA pentru câini şi de către proprietari pentru pisici, vaccinul fiind pus la dispoziţie gratuit medicilor veterinari de liberă practică împuterniciţi. Toţi deţinătorii de animale trebuie să ia măsuri de evitare a contactului acestora cu animalele sălbatice care constituie sursa de virus rabic şi să anunţe imediat medicului veterinar, lucrătorilor de poliţie sau administraţiei publice locale orice modificare a comportamentului animalelor domestice şi sălbatice (agresivitate excesivă, salivaţie abundentă, hidrofobie, pică, dromomanie)”.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here