Mieii pentru Paşte, sacrificaţi în trei centre autorizate din judeţ

542

Inspectorii sanitar-veterinari gorjeni au demarat controalele pentru protejarea sănătăţii şi respectarea intereselor cetăţenilor, conform programului de lucru de dinaintea Sărbătorilor Pascale. În săptămâna premergătoare Paştelui, sub lupa inspectorilor vor fi târgurile de sacrificare a mieilor din judeţ.

Verificările echipelor Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj se vor axa pe toate produsele alimentare din pieţe şi marile magazine din judeţ. Şeful DSVSA Gorj a transmis că vor fi atent monitorizate toate punctele din judeţ de sacrificare a mieilor, dar şi că se vor face controale în zona comercializării produselor tradiţionale. “Sacrificarea mieilor se va face în trei spaţii amenajate temporar, ca urmare a solicitării primăriilor, dar numai după verificarea strictă a modului în care administraţiile pieţelor vor amenaja aceste spaţii, cu asigurarea condiţiilor de igienă pentru tăierea şi prelucrarea primară (jupuire şi eviscerare parţială) a mieilor şi iezilor. Locurile special amenajate temporar de sacrificare a mieilor vor fi supravegheate permanent de către medicii veterinari oficiali pe toată durata funcţionării acestora. Spaţiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor sunt situate în zone în care nu au fost impuse restricţii din motive de sănătate a animalelor, respectiv Târgu-Jiu (zona Litovoi), Motru şi Novaci. În acest an, Rovinariul nu a fost autorizat pentru a derula această activitate. Activitatea de sacrificare a mieilor în spaţii amenajate temporar va fi permisă strict în perioada 2-7 aprilie 2018 inclusiv, între orele 07.00 – 17.00”, a declarat Nicolae Călescu, directorul executiv al DSVSA Gorj. Carnea de miel, după sacrificarea în spaţiile temporare, se obţine numai la cererea consumatorilor, neputând fi livrată către unităţi alimentare. Anul trecut, în săptămâna premergătoare Sărbătorilor Pascale, au fost sacrificaţi peste 3.900 de miei în târgurile autorizate la nivel de judeţ, cei mai mulţi, respectiv puţin peste 3.700 fiind sacrificaţi în Târgul Litovoi din Târgu-Jiu.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.