“Săptămâna turismului gorjean”, deschisă de Consiliul Judeţean

375

Picture 006Consiliul Judeţean Gorj a deschis luni oficial sesiunea de manifestări dedicate turismului gorjean. Evenimentul face parte dintr-un program care se va desfăşura pe perioada a şapte zile, fiind dedicat promovării valorilor culturale gorjeneşti.

Săptămâna turismului gorjean a debutat ieri cu deschiderea festivă a manifestărilor dedicate promovării valorilor culturale gorjeneşti. Conform programului evenimentului, în perioada 3-9 octombrie se vor desfăşura mai multe activităţi menite să promoveze meşteşugurile şi cultura tradiţională gorjenească. Proiectul „Redescoperă Gorjul” se desfăşoară prin Programul Operaţional Regional cu fonduri nerambursabile şi a fost lansat de Consiliul Judeţean Gorj. Acesta se va desfăşura pe o perioadă de un an de zile şi are ca scop promovarea frumuseţilor judeţului la nivel naţional şi internaţional. În cadrul acestui proiect vor fi promovate cultura tradiţională, Picture 028muzeele, colecţiile muzeale, târgurile tradiţionale, satele turistice unde îşi desfăşoară activitatea foarte mulţi meşteri populari, monumentele istorice, peşterile, sporturile de iarnă practicate în staţiunea Rânca, precum şi Ansamblul Constantin Brâncuşi. “„Redescoperă Gorjul” practic e titlul pentru gorjeni, deoarece cei care vin în Gorj îl descoperă oricum. Eu cred că este sugestiv acest lucru, să ne mobilizăm, să fim solidari, astfel ca, începând cu acest moment, să intrăm în linie dreaptă, să scoatem în evidenţă obiceiurile, tradiţiile, posibilităţile şi oportunităţile judeţului Gorj de a fi văzut de gorjeni şi de a-l face văzut pentru toţi cei ce vin în judeţul Gorj. Ţinta finală este găsirea unei alternative de a pune în valoare a tot ceea ce înseamnă potenţial economic al judeţului Gorj, şi din alte surse decât cele cunoscute nouă în mod concret”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu în cadrul discursului susţinut la festivitatea de deschidere a „Săptămânii turismului gorjean”.

Târgul meşteşugarilor populari, deschis până duminică

Picture 035În cadrul „Săptămânii turismului gorjean” se va desfăşura şi Târgul meşteşugarilor populari. Astfel, gorjenii vor avea la dispoziţie întreaga săptămână pentru a admira produsele tradiţionale, cărţile şi tipăriturile despre Gorj, dar şi expoziţii filatelice şi cinegetice, toate reprezentative pentru judeţul nostru. Potrivit directorului Palatului Copiilor, Pompiliu Ciolacu, numărul meşteşugarilor gorjeni a crescut în ultimii ani, la târgul din centrul municipiului fiind prezenţi aproximativ 16 meşteri, toţi din judeţul Gorj: “De această dată avem meşteri numai din judeţul Gorj, nu şi din restul Olteniei. Sunt meşteri de care acum câţiva ani poate că nu auzise nimeni dar printr-o muncă asiduă şi prin tabere de cercetare etnofolclorice, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale a încercat să-i promoveze, să-i aducă în faţa noastră să expună ce au ei mai bun şi sunt convins că peste câţiva ani numărul meşterilor populari se va dubla deşi statisticile sunt puţin cam sumbre, în sensul că foarte puţini meşteri au continuatori. Eu mă bucur că am strâns astăzi în jur de 16 meşteri numai din judeţul Gorj. O să vedeţi diferite meşteşuguri, de la ţesături la pictură, miniaturi, sculptură şi tot ceea ce este artă şi cultură populară. Până duminică vor avea loc foarte multe acţiuni culturale şi sunt convins că şi concetăţenii noştri vor participa cu prisosinţă la aceste acţiuni pentru că sunt frumoase, sunt acţiuni pe care nu în fiecare zi le vedem şi bineînţeles că vor veni foarte mulţi”, a declarat Pompiliu Ciolacu. Şi meşterii au primit cu entuziasm oportunitatea de a-şi expune creaţiile, spunând că astfel de evenimente ar trebui organizate cât mai des: “Aceste acţiuni sunt foarte binevenite şi la cât mai multe pentru că Gorjul Picture 056este un judeţ care merită să fie promovat. Eu expun lucrări pe care le realizez în timpul liber, sunt profesor de meserie, dar după orele de program realizez miniaturi din lemn. M-am bucurat de succesul realizărilor mele având expoziţii în Franţa, Turcia, Bulgaria, unde au fost apreciate aceste lucrări. Este greu pentru că îţi cere multe calităţi, îndemânare, imaginaţie, creativitate, toate la un loc se adună”, a spus Ionel Traian, unul dintre meşteşugarii prezenţi la târg. Gorjenii au suficient timp la dispoziţie până la sfârşitul acestei săptămâni pentru a admira lucrările meşterilor populari gorjeni.

Program încărcat în „Săptămâna turismului gorjean”

Prima zi a manifestărilor a cuprins şi un spectacol la Casa Moangă, lângă Palatul Copiilor din Târgu-Jiu. De asemenea, la sediul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti a avut loc, începând cu ora 17:00, o expoziţie de artă populară intitulată „Odinioară, pe Jilţuri”. Pe tot parcursul acestei săptămâni se vor desfăşura mai multe activităţi, menite să scoată în evidenţă frumuseţea Gorjului. Din programul unui astfel de eveniment nu putea lipsi muzica populară, organizatorii pregătind şi spectacole de muzică şi dansuri populare gorjeneşti, susţinute de Ansamblul „Maria Lătăreţu” şi alte formaţii ale Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu. Iubitorii de folclor sunt aşteptaţi astăzi, începând cu ora 18:00, pe esplanada Victoria, pentru a se bucura de spectacolul „Privighetoarea Gorjului”, oferit de Şcoala Populară de Artă. În zilele ce urmează, va avea loc un concurs numit „Gorjul Artistic” Picture 025precum şi o serie de spectacole susţinute de Orchestra de Cameră „Lyra Gorjului”, de Ansamblul Profesionist „Doina Gorjului” şi de tarafurile tradiţionale din Gorj. Vineri, 7 octombrie, va avea loc o paradă a costumelor populare, iar sâmbătă Teatrul „Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu va da start stagiunii 2011-2012, cu piesa „Patul oval” de Ray Cooney, în regia lui Achille Roselletti. Ultima zi a manifestărilor este dedicată turismului de aventură. Manifestările fac parte din proiectul „Redescoperă Gorjul”, selectat în cadrul Programului Operaţional Regional, cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Rurală. Valoarea totală a acestui proiect este de peste 970.000 lei, se va desfăşura pe o perioadă de un an de zile şi are ca scop găsirea unei modalităţi de a pune în valoare ceea ce este mai reprezentativ pentru judeţul Gorj: istorie, tradiţii, obiceiuri, creaţie artistică şi frumuseţi naturale.

Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here