De Ziua Copilului, Activităţi multiple pentru minorii instituţionalizaţi

435

centru copiiPentru copiii instituţionalizaţi în centrele din subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj s-au pregătit mai multe surprize şi activităţi ce se vor desfăşura cu ocazie „Zilei Copilului”.

Deşi „Ziua Copilului” este pe 1 iunie, activităţile organizate cu această ocazie pentru copiii instituţionalizaţi încep pe 30 mai şi se încheie pe 2 iunie. De la excursii şi activităţi în aer liber, la concursuri, mese festive şi cadouri, toate acestea constituie o parte dintre tot ce li s-a pregătit micuţilor pentru sărbătorirea zilei lor.

Excursii pentru copiii cu handicap

Conform informaţiilor puse la dispoziţie de reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj, copiii de la Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Handicap (CSCCH) Târgu-Jiu pe 31 mai 2011 se organizează o excursie de recreere şi socializare cu Şcoală Generală Runcu şi picnic pe Cheile Sohodolului. Pe 1 iunie 2011 sunt pregătite activităţi în aer liber, desene pe asfalt, traseu aplicativ, concurs de colorat, dansuri, expoziţie cu lucrări ale copiilor, întrunirea consiliului copiilor cu scopul încurajării exprimării dorinţelor, activităţi de socializare cu Şcoala „Ecaterina Teodoroiu” Târgu-Jiu, Şcoala „Sfântul Nicolae” Târgu-Jiu şi Colegiul Tehnic nr.2 Târgu-Jiu. În data de 2 iunie 2011 copiilor de la CSCCH Târgu-Jiu li s-a pregătit o excursie în judeţul Hunedoara, la Grădina Zoologică Haţeg, Castelul Huniazilor şi alte obiective turistice din zonă.

Concursuri şi mese festive pentru copiii aflaţi în dificultate

Reprezentanţii DGASPC Gorj s-au gândit şi la copii din Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul în Dificultate Târgu-Jiu, acestora pregătindu-le de asemenea multe surprize, cu ocazia zilei de 1 iunie. Astfel, conform programului activităţilor, pentru cei din Casa de tip familial „Sfântul Dumitru” Târgu-Jiu, pe 1 iunie, între orele 10 – 12 are loc vizitarea Operelor Brâncuşiene, iar între orele 16 – 17 se desfăşoară un concurs de desene pe asfalt, acţiune desfăşurată împreună cu beneficiarii Casei de tip familial „Sfântul Nicolae” Târgu-Jiu. Copii din Casa de tip familial „Tineretului” din Rovinari vor participa pe 1 iunie, în intervalul orar 10 – 12, la un concurs de tenis de masă; între orele 14 – 17 aceştia vor participa la activităţi distractive împreună cu elevii Colegiului Tehnic Rovinari. Pentru cei din Casa de tip familial „Aripi de Serafimi” Schela, ziua de 1 iunie le va aduce o plimbare în natură şi jocuri recreative, între orele 10 şi 13, iar la ora 16 este programată servirea tortului festiv oferit micuţilor cu ocazia Zilei Copilului. La Casa de tip familial „Aleea Teilor” Târgu-Jiu, pe 1 iunie, între orele 10 – 12 are loc o prezentare de pictură pe lemn realizată de către copiii, Bujor Crina şi Filac Cristina. Micuţii din Casa de tip familial „Primăverii” Motru participă în prima zi a lunii iunie, la orele 12, la spectacolul „Suflet de copil” oferit de către Clubul Elevilor din Motru; la orele 15 aceştia participă la acţiunea „Copilăria în siguranţă”, acţiune organizată de către Poliţia Rutieră Motru. Tot în Motru, la Casa de tip familial „Mărgăritarul”, în data de 1 iunie, între orele 12 – 14, în cadrul unui parteneriat încheiat cu Liceul Tehnic Motru se desfăşoară activitatea „Să ne bucurăm de 1 iunie” (desene pe asfalt, spectacol de dans popular). Toţi micuţii vor primi cadouri.

Festivităţi de sărbătoare pentru copii

La Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul în Dificultate (CSCCD) Novaci pe 01.06.2011, orele 14 are loc festivitatea de sărbătorire a Zilei Copilului. La CSCCD Târgu-Cărbuneşti această festivitate se desfăşoară pe 30 mai 2011, orele 11, împreună cu Şcoala Târgu-Cărbuneşti. Tot pe 31 mai, la Complexul de servicii alternative la protecţia rezidenţială (CSAPR) Târgu-Jiu, la orele 14, micuţii vor primi cadouri din partea Penitenciarului de Maximă Siguranţă Târgu-Jiu. Pe 1 iunie, copiii din Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Nevoi Speciale (CSCCNS) Târgu-Jiu, începând cu orele 9:30 are loc festivitatea de sărbătorire a Zilei Copilului împreună cu Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Târgu-Jiu. De altfel, purtătoarea de cuvânt a DGASPC Gorj a mai spus: „menţionăm că fiecare copil din sistemul de protecţie va beneficia de meniu special oferit cu ocazia Zilei Copilului 1 Iunie”.

În Gorj, aproape o mie de copii în sistemul de protecţie specială

La nivelul judeţului Gorj, conform Legii 272/2004, beneficiază de o măsură de protecţie specială un număr de 953 copii, din care 600 se află în plasament la familii, persoane sau rude până la gradul IV ori la asistenţi maternali profesionişti, iar 353 se află într-o instituţie din subordinea DGASPC Gorj (centre de tip rezidenţial, case de tip familial).

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here