În sistemul de Sănătate – Calitatea de asigurat se poate dovedi şi pe internet

390

cjas facuta de mineCasa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj i-a informat pe furnizorii de servicii medicale din judeţul nostru asupra modului privind dobândirea calităţii de asigurat fără plata contribuţiei.

Practic, până la obţinerea adeverinţei de asigurat, furnizorii de servicii medicale din Gorj pot accesa instrumentul electronic pus la dispoziţie de CNAS pentru a verifica dacă pacientul este sau nu asigurat.

Pentru asigurarea accesului liber la pachetul de servicii de bază, dovada calităţii de asigurat, până la dobândirea adeverinţei de asigurat, se face prin accesarea de către furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale, aflaţi în relaţii contractuale cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj, a instrumentului electronic pus la Dispoziţie de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Verificare pe internet cu CNP-ul

Codul numeric personal al pacientului este cel care îi va dovedi acestuia calitatea de asigurat. „Modalitatea electronică de verificare a calităţii de asigurat se face prin introducerea de către furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale a CNP-ului pacientului sau bolnavului, în câmpul „CNP” din aplicaţia instalată pe pagina de internet a CNAS”, susţin reprezentanţii CJAS Gorj.

Dacă o persoană apare ca nefiind asigurată, ea poate face dovada calităţii de asigurat cu o serie de documente, sau cu adeverinţa de asigurat.

Documente doveditoare ale calităţii de asigurat

În cazul copiilor cu vârste de până la 18 ani, calitatea de asigurat se poate dovedi cu actul de identitate sau cu certificatul de naştere, după caz. Persoanele care se află în concediu pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, dovedesc că sunt asigurate cu actul de identitate şi decizia emisă de Direcţia de Muncă, Familie şi Egalitate de Şanse. Şomerii şi cei care au un venit lunar de completare sau plăţi compensatorii din bugetul asigurărilor de şomaj, dovedesc că sunt asiguraţi prin adeverinţe eliberate de AJOFM.

Pensionarii demonstrează că sunt asiguraţi medical cu: actul de identitate, cuponul mandatului poştal de achitare a drepturilor sau talonul de plată prin cont curent personal deschis la o unitate bancară, din luna anterioară, precum şi declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri impozabile, altele decât cele din pensie.

Salariaţii, dar şi coasiguraţii lor vor face dovada calităţii de asigurat pe baza adeverinţei eliberate de angajatori.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here