Competiţie deschisă pentru spitalele în prag de închidere

389

ing01Managerii spitalelor din judeţul Gorj şi-au susţinut ieri cauza la Prefectură în cadrul unei şedinţe ţinute cu uşile închise. Şedinţa nu a fost una foarte calmă, mai ales că s-a discutat şi eventualitatea desfiinţării unora dintre secţii sau spitale aflate pe raza judeţului nostru.

Directorii unităţilor medicale şi-au prezentat apoi în scris situaţia spitalelor pe care le conduc iar documentele comasate vor ajunge astăzi la Ministerul Sănătăţii. Prefectul judeţului Gorj, Liviu Andrei, va fi cel care va prezenta situaţia la minister, fiind pregătit şi la anumite concesii dacă i se va impune ca vreunul dintre spitalele din judeţ să fie, pe viitor, închise.

Prefectul judeţului Gorj, Liviu Andrei, a adunat într-o şedinţă care a avut loc ieri atât managerii celor 8 spitale din Gorj cât şi primarii de pe raza localităţilor unde se află aceste unităţi medicale. În acest cadru s-au prezentat pe larg investiţiile care s-au realizat la aceste spitale, dar şi punctele slabe ale unităţilor medicale. Toţi directorii dar şi primarii au susţinut că spitalele lor nu merită să fie suspuse desfiinţării. Damian Diţescu, directorul Spitalului Bumbeşti-Jiu a fost unul dintre managerii care a susţinut răspicat că spitalul pe care îl conduce nu trebuie sa se desfiinţeze. A fost susţinut de aproape şi de primarul localităţii Bumbeşti-Jiu, Constantin Bobaru. Şi Ion Iordache, primarul oraşului Turceni a susţinut că spitalul din localitatea pe care o conduce nu trebuie să dispară. Mult mai relaxat s-a arătat Constantin Târziu, directorul Spitalului Cărbuneşti care motivează că în această unitate s-au făcut mari investiţii iar unitatea nu ar putea să îşi închidă nicicum porţile. O declaraţie similară a făcut şi Dorin Filip, primarul oraşului Rovinari care a menţionat că dacă spitalul din localitate ar fi în pericol de desfiinţare primăria l-ar prelua.

Cât de gravă este situaţia?

La întâlnire a fost prezent şi directorul Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, Marius Boeriu. Şi acesta a susţinut că cele 8 spitale din Gorj nu ar trebui desfiinţate, deoarece fiecare sunt importante pentru localităţile unde se află. Directorul a menţionat însă că, deocamdată, managerii şi primarii nu ar trebui să îşi facă griji. Ministrul Sănătăţii Cseke Attila le-a cerut însă prefecţilor din ţară în cadrul unei videconferinţe susţinută la sfârşitul lunii decembrie ca până miercuri, 5 ianuarie, ora 10.00 să prezinte situaţia tuturor unităţilor spitaliceşti din judeţ, urmând ca în funcţie de datele fiecărui spital să se decidă dacă se va închide vreunul.

Andrei, mesager la Attila

Prefectul judeţului Gorj, Liviu Andrei va fi cel care va prezenta astăzi ministrului Sănătăţii situaţia celor opt spitale din Gorj. Înaltul funcţionar public speră însă să salveze toate spitalele din judeţul nostru. Întrebat ce se va întâmpla cu spitalele desfiinţate Liviu Andrei a răspuns: “eu voi transmite ca toate spitalele din Gorj să rămână. De altfel eu îmi doresc să fie menţinute toate spitalele, mai ales că sunt bine dispuse în teren şi se justifică existenţa lor în fiecare zonă. Totuşi, dacă cei de la Bucureşti vor hotărî că unele dintre acestea sunt nefuncţionale, vor fi desfiinţate şi, cel mai probabil, clădirile vor trece în subordinea Ministerului Muncii. Vor fi transformate în cămine de bătrâni”.

Prefectul a făcut însă unele propuneri managerilor de spital pentru comasarea unora dintre secţii. Unele propuneri au venit însă şi de la managerii de spitale. S-a propus astfel ca cele două secţii de ginecologie ale spitalului judeţean sa se comaseze, secţia de Psihiatrie de la Turceni să treacă de spitalul judeţean iar spitalul din Bumbeşti-Jiu să devină secţie externă a Spitalului Judeţean. Nu se va atinge nimeni însă de spitalele de municipii şi cel de la Novaci care deserveşte Rânca.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here