Tradiţie şi cultură în lumea satului

389

IMG_0754Comuna Cătunele, o localitate cu trei mii de locuitori şi şapte sate, are de 10 ani acelaşi primar, pe Florinel Ţuilă, omul care ştie totul despre oamenii din comuna sa şi care nu lipseşte niciodată atunci când ei au nevoie de sprijin.

În ultimii ani, după ce a asfaltat toate uliţele din sate, Florinel Ţuilă a luat în vizor fenomenul cultural, aducând lângă hramul bisericii Sf. Pantelimon, organizat din negura timpului pe întinderea cu IMG_0689pământuri mişcătoare de la Manacu, un festival de folclor ajuns la cea de-a doua ediţie. Între oaspeţii lui Florinel Ţuilă singurul politician a fost primarul comunei Godineşti, cel care organizează pe 1 şi 2 august Festivalul Tineretului. Frâiele culturale ale manifestărilor din comuna Cătunele aparţin unei doamne care nu are statut de angajat ci de asistat social, de pe această postură ocupându-se să mobilizeze tineretul pentru diverse manifestări, deşi angajata primăriei este altcineva, care nu are atâta IMG_0693priză în rândul potenţialilor artişti. Avantajul acestei doamne este că activitatea de asistat social o petrece în zona culturală, nu la săpat şanţuri ceea ce, până la urmă, este un lucru nobil. Anul acesta ea a invitat televiziunea Oltenia pentru înregistrarea întregului festival, fără ca primarul să ştie, şi cum nici un lucru nu se face fără bani, edilul va trebui să scoată din punguliţa proprie costul acestor filmări, întrucât Consiliul Local a hotărât sec suma de 3000 lei; eventualii sponsori, între care şi Consiliul Judeţean putând contribui doar la premieri. Ţuilă era foc şi pară pe această întâmplare care l-a făcut să nu apară la deschiderea festivalului, lăsând această plăcere altcuiva. Primarul nu a vrut să spună care era motivul supărării dar, judecând după faptul că nu a invitat nici o Mărie politică, nici deputat, nici senator şi nici de pe la Consiliul Judeţean, cei doi trimişi să aducă o sponsorizare oarecare fiind trataţi ca nişte oaspeţi obişnuiţi, prezenţa televiziunii nu i-a căzut deloc bine dar nu putea să o spună pentru că nu se face să îţi pui sticla în cap. A spus-o însă printre dinţi: „o să dau banii ăştia de la mine, că nu ne putem face de râs”. Mai târziu am aflat cine era doamna cu aranjamentele şi cât de performantă este ştiinţa ei de a angaja ceva şi de a pasa responsabilităţile financiare altcuiva. Se vede că doamna în cauză ştie pe ce se bazează, câtă vreme are atâta trecere în lumea satului.

Oricum, e o lecţie pentru toată lumea cu privire la exercitarea unor drepturi într-o societate care nu are organisme nonguvernamentale partenere, pentru că organismele nonguvernamentale nu există, rolul lor fiind confiscat de personaje singuratice, până la urmă destul de puternice. Un personaj foarte puternic în lumea satului Valea Perilor este preotul Elisei Drăghia, un om de o vastă cultură şi de o înţelegere demnă de un preot a cărui misiune se împarte între oameni de diverse etnii, la fel cum se împarte şi personalitatea primarului Florinel Ţuilă care, după spusele multora, va putea sta primar la Cătunele până la pensie, dacă nu cumva va fi pus şi el în faţa unui fapt împlinit de altcineva care ar putea aduna în jurul lui mai multe interese. La acest festival l-am văzut pe primarul Gheorghe Corbeanu venind cu o echipă de şase artişti, apoi l-am mai văzut pe primarul Florinel Ţuilă de unul singur, foarte singur într-o comună pe care o păstoreşte liniştit – aceasta doar la o privire de ansamblu, amănuntele trădând un om care nu are nici o clipă de linişte.

Constantin BUNILĂ

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here