Instanţa s-a pronunţat ! – Primele victorii ale salariaţilor din asistenţa socială

378

instantaAngajaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj au depus acţiuni în instanţă, contestând astfel decizia prin care li se micşorau salariile, pierzând anumite drepturi şi sporuri. De câteva zile au început să apară la sediul instituţiei şi primele hotărâri judecătoreşti, care sunt favorabile salariaţilor.

Protestele angajaţilor din sistemul gorjean de asistenţă socială şi protecţia copilului, împreună cu eforturile acestora şi ale liderilor de sindicate de a face dreptate şi a nu muri de foame – cum se temeau că se va întâmpla – au dat rezultate. Astfel, deja instanţa le-a dat câştig de cauză câtorva dintre salariaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj.

Urmează ca hotărârile să fie puse în aplicare

Bucurie în rândul celor care lucrează la DGASPC, pentru că decizia instanţei le-a redat puţin din fericirea pierdută odată cu sporurile. „Colegii din Direcţie sunt bucuroşi că se câştigă aceste acţiuni. Mai ales acum, când salariile bugetarilor vor fi reduse cu 25%, este bine că rămânem cu celelalte drepturi salariale, pentru că vă daţi seama ce ar fi însemnat să ne taie aceste 25 de procente dintr-un salariu de 600 lei, de exemplu”, a declarat Nicolae Pasăre, liderul Sindicatului Salariaţilor din DGASPC. Acum, singurul pas care mai trebuie făcut ca angajaţii Direcţiei să se declare cu adevărat victorioşi, este punerea în aplicare a hotărârii judecătoreşti. „Până în prezent nu ştiu exact câte s-au soluţionat, pentru că au fost depuse în zile diferite, astfel că şi soluţiile vin eşalonat. Cert este că ele urmează să fie redactate şi puse în aplicare. Conducerea este de acord să le aplice”, a completat Pasăre.

O parte din angajaţi, nedreptăţiţi de instanţă

Liderul Sindicatului Salariaţilor din DGASPC consideră că unii dintre cei care au depus acţiunile în instanţă au fost nedreptăţiţi: „un anumit complet de judecată a suspendat acţiunile şi îi văd nedreptăţiţi pentru că lucrează în aceleaşi condiţii grele, au depus aceleaşi acte, s-au primit aceleaşi întâmpinări. Am fost pus şi eu în gardă de către juriştii de la BNS cum că vor exista cazuri în care persoane care au aceleaşi condiţii de lucru şi aceeaşi situaţie la dosar, să primească soluţii diferite.”

Domnica Gridan: „Până nu vedem realitatea, nu mai credem nimic”

Asistenţii care îşi desfăşoară activitatea la Complexul de Îngrijire şi Asistenţă Socială Suseni aşteaptă să vadă punerea în aplicare a hotărârilor judecătoreşti. „Au început să se câştige şi la noi. Până nu vedem realitatea, nu mai credem nimic. Cu siguranţă interesul este să se pună în aplicare pentru toată lumea. Ne-am dori să câştigăm aceste acţiuni în instanţă pentru că diminuările de 25% să se aplice la salariul real, nu la cel micşorat şi fără sporuri”, a spus Domnica Gridan, lidera sindicatului Sanitas din DGASPC. Totodată, lidera sindicatului susţine: „drepturile salariale pierdute vor fi recuperate în 2011, pentru că aşa prevede legea. Între timp, starea de spirit a membrilor sindicatului, dar şi a celorlalţi angajaţi ai DGASPC Gorj, este una greu de descris. Pe de-o parte sunt fericiţi de aceste hotărâri ale instanţei, pe de altă parte, sunt băgaţi în ceaţă şi dezamăgiţi de tot ce văd pe la televizor vizavi de scăderile salariale şi de creşterea taxelor. Ne rugăm să nu clacăm psihic.”

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here