Reţete după ureche – Patronatul Medicilor de Familie Gorj, supărat pe farmacişti

378

mihai moisescuMedicii de familie gorjeni sunt nemulţumiţi de faptul că pacienţilor lor li se dau medicamente din farmacii fără a avea o recomandare medicală.

În vederea soluţionării acestui „conflict”, Patronatul Medicilor de Familie din Gorj a înaintat o sesizare către organele centrale în domeniu.

Supărarea medicilor gorjeni a pornit de la faptul că tot mai des au întâlnit cazuri când pacienţii le ocolesc cabinetele şi cer sfatul farmacistului în legătură cu diverse medicamente.

Farmaciştii îşi depăşesc atribuţiile

Mihai Moisescu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Gorj spune că „farmaciştii îşi depăşesc atribuţiile. Bolnavii nu mai trec pe la medic, ci merg direct la farmacie şi spun ce-i doare. Farmaciştii le dau pastilele care cred ei că sunt bune, fără a şti exact de ce suferă bolnavii. Ei nu au studii medicale.” Pe de altă parte, vina cade şi asupra pacienţilor, deoarece ei sar peste parcursul normal al obţinerii unui tratament. „De regulă, pacientul trebuie să se prezinte la medicul de familie, unde este consultat. I se spune un diagnostic şi se stabileşte un tratament. Mai departe, i se prescrie o reţetă, fie ea compensată, gratuită sau liberă, şi abia apoi merge la farmacie, unde i se eliberează medicamentele în baza prescripţiei medicale”, a adăugat Moisescu.

OTC-urile, un real pericol

OTC (Over The Counter), sunt medicamentele care se dau fără prescripţie medicală. Dar nu trebuie să abuzăm de ele şi e bine, totuşi, să fie întrebat medicul înainte de a le lua. Doctorul Mihai Moisescu susţine că „OTC-urile se vând în farmacii, dar s-ar putea găsi şi în alimentări, pentru că ele sunt nişte suplimente. Acestea se dau fără reţetă. Şi farmaciştii au tot interesul să vândă produsele cele mai scumpe, pentru că sunt comercianţi, până la urmă. O astfel de practică, prejudiciază pacientul de două ori: în primul, îi afectează bugetul şi în al doilea sănătatea, întrucât se trezeşte pe la treizeci şi ceva de ani cu hepatită cronică, cauzată de medicamentele luate „după ureche”. Şi vin la noi apoi să-i tratăm, dar este foarte greu să vindeci aşa ceva.”

Colegiul Medicilor sesizat pentru găsirea unei soluţii

Preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Gorj încearcă să găsească o cale de rezolvare a acestei situaţii. În acest sens, „am trimis din partea Patronatului o sesizare către Colegiul Medicilor să ia legătura cu Colegiul Farmaciştilor, să se dispună măsuri şi să ia atitudine. Această decizie a venit în urma consultării cu mai mulţi colegi, care au subliniat faptul că acest fenomen este întâlnit la nivel de ţară, dar în Gorj este mai pronunţat”, a precizat Moisescu. Până în prezent nu se cunoaşte rezultatul sesizării, neprimindu-se încă un răspuns. „Deocamdată nu ni s-a comunicat răspunsul, dar termenul de primire a acestuia nu a expirat. Încă îl mai aşteptăm şi vă vom ţine la curent”, a conchis Mihai Moisescu.

Gorjenii, pro şi contra sfaturilor farmaciştilor

Sunt persoane care consideră că nu e nimic rău în a cere sfatul direct farmacistului, susţinând că pentru afecţiuni simple, cum ar fi o banală durere de cap, e suficient să întrebi în farmacie ce pastile sunt eficiente şi să le şi cumperi. „Dacă mă doare capul, sau m-am rănit uşor la un membru, nu trebuie să mă mai duc la doctor, să mai pierd timpul pe acolo. Un algocalmin sau un pansament steril pot să cumpăr şi fără să întreb un specialist”, susţine un târgujian.

Alţii sunt mai neîncrezători şi sunt de părere că medicul de familie este cel mai indicat pentru a prescrie medicamentul potrivit. Asta deoarece el cunoaşte tot istoricul medical al unui pacient şi ştie exact ce să-i recomande.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here