SGA Gorj a dat startul lucrărilor de primăvară

356
apaLucrătorii din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Gorj au desfăşurat în intervalul 1-5 martie diverse acţiuni de verificare a stării tehnice şi funcţionale a lucrărilor hidrotehnice aflate în administrare proprie.

Salariaţii unităţii au început şi unele acţiuni privind starea cursurilor de apă neamenajate.

Astfel, în urma verificărilor, la lucrările hidrotehnice aflate în administrare, digurile râurilor Jiu, Motru, Gilort, nu s-au constatat deficienţe cum ar fi breşe sau infiltraţii, ce pot pune în pericol funcţionarea în siguranţă a acestora, neexistând riscul de inundaţii a zonelor riverane. “Cu această ocazie au fost inventariate punctele critice pe cursurile de apă neamenajate pentru a se putea interveni operativ în vederea prevenirii eventualelor inundaţii şi au fost depistate noi depozite de gunoaie, procedându-se la eliminarea lor, această acţiune fiind în derulare”, a declarat Doina Isar, inginer şef în cadrul SGA Gorj.
Banii proprii, pentru lucrările mecanizate
Pe tot parcursul acestui an, SGA Gorj va executa din surse proprii pe cursurile de apă, lucrări mecanizate în vederea asigurării secţiunii de scurgere la ape mari precum şi consolidări de maluri în cazul râurilor Jiu, Jilţ, Borăscu, Galbenu, Ciocadia, Cioiana, Motru Sec, Amaradia, Suşiţa şi Blahniţa. Angajaţii SGA Gorj derulează în prezent şi câteva acţiuni de igienizare a cursurilor de apă, acţiuni ce au rolul de a preveni posibilele inundaţii. Zonele expuse cu precădere sunt pe râul Jiu, între Rovinari şi Vlăduleni, pe râul Tismana, între Câlnic şi Tismana, pe râurile Motru şi Lupoaia, pe Gilort în zona Pociovalişte şi pe râul Galbenu în apropiere de Bumbeşti-Piţic.
Campanie de salubrizare
În perioada următoare, personalul SGA va desfăşura o campanie de salubrizare a râurilor de pe raza judeţului Gorj, eveniment ce face parte dintr-un program iniţiat de Ministerul Mediului şi Pădurilor. “Comisiile mixte formate din reprezentanţi ai Prefecturii Gorj, Consiliului Judeţean, Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj, Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Gorj vor verifica modul de efectuare a salubrizării cursurilor de apă, existenţa depozitelor de deşeuri sau materiale lemnoase pe malurile sau albiile cursurilor de apă, pe formaţiuni torenţiale, în secţiunile podurilor şi podeţelor de pe raza localităţilor”, a mai spus inginera şefă Isar. La finalul verificării, comisia de control va întocmi un raport cu concluziile rezultate şi măsurile dispuse pentru a preveni şi diminua efectele negative ale unor posibile inundaţii.
Izabella MOLNAR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here