Postul, cu mâncare de casă, se ţine

401
Am intrat în postul mare de două săptămâni şi în fiecare magazin alimentar din Târgu-Jiu pot fi găsite produse de post. Totuşi, deşi comercianţii declară că acestea se vând destul de bine, oamenii preferă, în general, mâncarea de post făcută în casă.

Într-o astfel de situaţie se află mai ales bătrânii, aceştia fiind şi cei care aleg, cel mai des, să respecte perioada de post.

Produsele de post se găsesc în cele mai variate feluri, în aproximativ toate alimentarele şi nu numai. Preţurile nu sunt cu mult mai mari şi cu toate astea nu se simte o diferenţă mare la vânzare de când a început postul. Vânzătorii declară că acestea se vând destul de bine, dar la fel ca în orice perioadă a anului. „Se vând. Avem salamuri de post, parizer, crenwuşti… nu se observă că a început postul, dar se vând destul de bine”, a declarat un comerciant. Un alt agent economic a declarat că nici nu se simte diferenţa la gust între aceste produse vegetale şi cele care au conţinut de carne. Cu toate acestea, în special pensionarii, nu prea sunt de acord. Aceştia preferă mâncarea făcută în casă pe care o consumă pe timpul postului. „Nu cumpăr pentru că sunt şi scumpe şi îţi lasă şi un gust sălciu în gură. Eu acum am făcut listă, vreau să gătesc mâncare de prune. Noi preferăm mâncărurile mai tradiţionale, facem şi sarmale cu orez”, a povestit o bătrână care plecase la cumpărături.
Găsite în unităţi specializate
Produse vegetale pot fi găsite şi în magazinele de specialitate care, însă, sunt frecventate de persoanele vegetariene, care au devenit deja clienţi fideli. „La noi vin persoanele vegetariene. La început veneau şi din curiozitate, dar acum aceste produse se găsesc peste tot. Mai vin doar clienţii noştri obişnuiţi. Sunt ceva mai scumpe aceste produse, dar sunt sănătoase”, a declarat un agent comercial din Târgu-Jiu. Chiar dacă se găsesc în tot felul de forme care încearcă să suplinească lipsa cărnii şi a alimentelor de origine animală, produsele vegetale nu sunt prea populare printre gorjeni.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here