80% dintre paznicii firmei din Reșița, fără forme legale de angajare: Mike Security, negru’ penal de pe plantația CEO

902

Una dintre firmele de pază, aflate sub contract cu Complexul Energetic Oltenia, din decembrie anul trecut, este cercetată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva, localitate unde Mike Security SRL are sediul social, pentru muncă la negru. Totul, în urma unui control amplu al ITM Hunedoara, care a relevat că, aproximativ 950 din cei 1160 de angajați ai firmei erau, luna aceasta, fãrã forme legale de angajare. Nu este exclus însă ca, printre cei prinși să se afle și paznicii din Gorj ai CEO, care prestează pentru o parte din obiectivele din zona carierelor Jilț-Pinoasa. Reprezentanții CE Oltenia susțin că nu au fost încă informați de acest aspect, de organele competente, raportul de control al ITM Hunedoara fiind depus, cu doar câteva zile în urmă, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Reșița.

Firma Mike Security, aflată sub contract și cu principalul angajator din județul Gorj, pentru paza unora dintre obiectivele miniere din zona Jilț-Pinoasa, s-a ales în urmă cu câteva zile cu un nou dosar penal. Societatea lui Viorel Pistol era deja cercetată de DIICOT, într-un dosar greu, care se lăsase în ianuarie cu reținerea administratorului societății din Reșița, dar și cu 77 de percheziții domiciliare, una făcându-se și acasă la șeful societății de pază.
Noul dosar privește însă munca la negru, vehiculată printre salariați, dar confirmată în urma controlului desfășurat în perioada 07.10-19.10.2016, de către inspectorii ITM Hunedoara, la sediul firmei de pază din Reșița. Firma a fost amendată, pe loc, cu 13.000 de lei pentru abaterile constatate, în timp ce raportul de control s-a depus la Parchet, în cauză constituindu-se un dosar penal.

Mike, magicianul care făcea să dispară salariații
Trebuie menționat că verificarea recentă a celor de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara a avut la bază faptul că firma de pază din Reșița presta servicii și în județul vecin. S-au avut astfel în vedere în timpul controlului aspecte legate de depistarea și combaterea cazurilor de muncã fãrã forme legale, derivatã inclusiv din mascarea contractelor de muncã sub alte firme sau forme contractuale. S-a mai avut în vedere problematica timpului de muncã si odihnã, munca de noapte, munca suplimentarã, munca în zilele de sãrbãtoare legalã și în zilele de sâmbãtã și duminicã, precum și Registrul general de evidențã a personalului în formã electronicã (completare, transmitere, date înscrise eronat).
Verificatorii hunedoreni au constatat că, la Mike Security lucrau, la momentul controlului, 1.160 de salariați, din care 1.004 erau bărbați și 156 erau femei. Din totalul femeilor încadrate în muncã, numai 39 apãreau cã lucreazã în baza unui contract cu normã întreagã de 8 ore. Pe parcursul controlului s-au luat declarații și au fost intervievați opt salariați.

Punctul de lucru din Gorj, ocolit de ITM
Au fost verificate mai multe puncte de lucru ale societății, Gorjul fiind, se pare, ocolit, pentru a putea depista eventualele deficiențe, mai ales cã ITM Hunedoara se afla deja în posesia unor informații referitoare la solicitarea angajatorului de a modifica prin acte adiționale contractele de muncã ale salariaților cu încãlcarea legislației muncii.
Responsabilul de comunicare al CEO, Elena Zamfir, a transmis, la solicitarea Gorjeanul, că, compania nu cunoaște nimic despre un eventual control al ITM la punctul de lucru din județul nostru, societatea nefiind informată de acest lucru de inspectorii din Hunedoara, cum CEO nu a fost informată de eventualitatea existenței cazurilor de muncă la negru la paznicii Mike Security, care prestează în Gorj.
“CE Oltenia nu a primit notificare de la ITM asupra aspectelor prezentate în solicitarea dumneavoastră”, a transmis CEO, cu completare că “Mike Security face parte dintr-o asociație de firme cu care CE Oltenia are în derulare contractul pentru asigurarea serviciilor de pază. Salariații acestei firme își desfășoară activitatea în zona Jilț-Pinoasa”.

Paznici, pe colaborare, o oră pe zi
Pe parcursul controlului ITM, însă, pe lângă verificarea punctelor de lucru, s-a verificat și Registrul general de evidențã a salariaților în format electronic, lucru ce a etalat faptul cã din cele 1.160 de contracte de muncã, 806 erau încheiate cu fracțiune de 1 orã pe zi, 155 cu fracțiune de 4 ore pe zi, 21 erau încheiate cu fracțiune de 2 ore pe zi și numai 134 erau încheiate cu normă întreagã de 8 ore pe zi. Totodatã, informațiile primite de inspectorii de muncã relevau faptul cã o parte din salariați lucrau în baza unor contracte de prestãri servicii, pe care firma le-a denumit “contracte de colaborare”. Deși, în prima fazã a controlului, reprezentanții firmei au refuzat sã punã la dispoziția inspectorilor de muncã un asemenea contract, ulterior au revenit și au prezentat un numãr de 10 contracte de colaborare.

Ocoleau legea
Reprezentanților firmei de pazã li s-au solicitat “note de relații” pentru a putea lãmuri anumite aspecte legate de modul în care se încheie și se transmit contractele salariaților. S-a observat cã activitatea prestatã în baza contractelor de muncã nu diferã cu nimic de activitatea prestatã în baza contractelor de colaborare, persoanele efectuând același serviciu de pazã și monitorizare conform graficelor și planurilor de pazã. În fapt angajatorul a încercat sã ocoleascã legea și sã nu achite contribuțiile cãtre bugetele asigurãrilor sociale de stat diminuând norma de muncã din contractele de muncã la patru, douã și chiar o orã pe zi, iar pentru restul timpului de muncã a încheiat aceste contracte de colaborare. Conform prevederilor legale, într-un contract de colaborare cel care presteazã activitatea are libertatea de a alege locul, modul de desfãșurare a activitãții, programul de lucru și mijloacele tehnice cu care lucreazã și-și asumã și riscurile inerente activitãții, ceea ce evident nu era cazul în aceastã situație, care de fapt masca un contract de muncã. Totodatã, s-au descoperit în pontaje ore suplimentare neplãtite și pentru care nu s-a acordat timp liber corespunzãtor. Totodatã, din verificarea timpului de muncã și odihnã al salariaților s-a constatat cã orele lucrate pe timp de noapte și orele lucrate în zilele de sãrbãtori legale, sâmbãta sau duminica, nu sunt bonificate cu sporul legal.

Erori evidente
În Registrul general de evidențã a salariaților în format electronic s-au descoperit erori evidente. Deși nu erau semnate acte adiționale aferente modificãrilor contractelor de muncã, datele au fost transmise în format electronic, semnarea actelor adiționale fãcându-se ulterior transmiterii Revisalului, aspect ce încalcã legislația muncii.
Societatea de pazã a fost sanctionatã cu o sumã totalã de 13.000 de lei pentru patru încãlcãri legislative: 2.000 de lei pentru neacordarea sporului legal pentru munca de noapte, 2.500 de lei pentru orele suplimentare necompensate cu timp liber plãtit sau neplata acestora, 5.000 de lei pentru neacordarea liberelor plãtite atunci când se lucreazã în zile de sãrbãtoare legalã și 3.500 de lei pentru completarea eronatã a Registrului general de evidențã a salariaților.
Pentru faptul cã s-au descoperit în timpul verificãrilor aproximativ 950 de persoane fãrã forme legale de angajare (aparenta legalitate fiind datã de “contractele de colaborare”) s-a fãcut plângere penalã împotriva firmei la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Deva, urmând ca în continuare cazul sã fie instrumentat de cãtre procurori.

Reamintim că, Mike Security Group, firma de pază înființată în 2003 în Reșița, a făcut primele valuri în Gorj anul trecut, când societatea s-a înscris la licitația privind câștigarea efectuării pazei la CE Oltenia, pentru care era pus la bătaie un contract de 2 milioane euro. Totul se întâmpla în vara anului trecut, după ce firma, considerată ca provenind din sfera de influenţă a baronului liberal Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, şi a prefectului Nicolae Miu Ciobanu, prin liberalul gorjean Marcel Iacobescu(fost PDL), numit din octombrie 2011 reprezentantul pe Oltenia al acestei societăți, a făcut demersuri la nivelul Direcției de Protecție și Pază a CEO pentru a pune mâna pe contractul în cauză. La momentul respectiv o delegație a acestei direcții s-a deplasat la Reșița pentru a vedea de ce bunuri dispune firma, vizita fiind una controversată, mai ales că la adresa fostului director al acestei direcții, Ion Răuț, au început să se facă atunci diverse acuzații cum că acesta ar fi partizanat cu societatea reșițeană. Din delegația CEO a făcut parte atunci Răuț, fiul lui Radu Angheloiu(ex-președinte ALDE Gorj, membru al PSD Gorj) și Victor Ungureanu, subalternul direct al fostului director al Direcției de Pază a CEO. În august însă fosta conducere a CEO anulează licitația de 2 milioane euro, după ce la strigarea din iunie se prezentaseră 16 firme, dar în final doar două mai rămăseseră în cursă, Mike Security şi asociaţia de firme SMB, Signovince şi Gardienii SRL.
Ofertele s-au deschis atunci, după care a urmat verificarea parcului auto și s-au mai făcut şi clarificări ale celor două firme ofertate. Soluţia comisiei de evaluare a șocat însă participanții la licitație, mai ales că, în august, se decide anularea procedurilor, firmele fiind anunţate prin adrese că motivul este imposibilitatea comparării timpilor de reacţie anunţaţi de cele două societăţi. Mike Security Group nu acceptă prea ușor decizia CEO și face însă contestație.
Licitația este reluată însă abia la finalul lunii decembrie 2015, când Ciurel este destituit din funcție, iar în locul său este promovat Laurențiu Ciobotărică, fostul manager interimar. Noua comisie de licitaţie a rezolvat rapid lucrurile încât contractul a fost împărţit în 11 loturi, astfel că fiecare firmă înscrisă a câştigat câte o porție din contractul cu o valoare totală de aproape 15 milioane de lei, și timp de desfășurare de un an de zile.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here