Până una-alta, bag de seamă că majorităţii partidelor politice le lipsesc programele de guvernare. Aici fac excepţii PSD şi Noul PNL, cu toate că social-democraţii au mai multă experienţă şi oameni mult mai capabili să întocmească, cu adevărat, un real program de guvernare. Cu care să şi câştige în faţa electoratului, prezentând măsuri concrete cu care vor să repună ţara pe picioare.
Şi apoi, nu este foarte important cine va conduce viitorul guvern. Care, sperăm, ca măcar de această dată să fie alcătuit cu respectarea Constituţiei. Adică partidul ce va câştiga alegerile parlamentare să aibă dreptul constituţional de a propune numele primului ministru ce va forma guvernul. Aiureala de acum, cu aruncarea în spaţiul public a unor nume de primi miniştri nu duce la nimic bun. La un moment dat, se oferise vicepremierul Costin Borc, după care s-a aşternut tăcere. S-a vehiculat şi numele vicepremierului Vasile Dâncu, dare acesta a avut bunul simţ să recunoască faptul că i s-a interpretat greşit o declaraţie, iar pe el nu-l interesează câtuşi de puţin. Lansarea zvonului cu Cosmin Guşă pentru acelaşi post cred că a fost o glumă proastă. Curtea intensă ce i se face actualului prim ministru, Dacian Julien Cioloş, şi nu doar din direcţia gureşei preşedinte al Noului PNL, de a se decide având în vedere că va fi vorba de un guvern politic, lasă loc la interpretări. Vreo doi dintre membri Guvernului Cioloş şi-au exprimat intenţia de a candida pe listele Noului PNL. Deşi termenul limită a cam sosit încă n-am aflat să se fi înscris şi să fie anunţaţi pe liste. Normal, fiindcă atunci ar fi demişi imediat de către primul ministru Dacian Julien Cioloş, aşa cum i-a avertizat.
Totuşi, miercuri s-a spus că Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii în Guvernul Cioloş, demisionar pe fondul scandalului de la Opera Naţională Română din Bucureşti, candidează din partea USR. Anunţul l-a făcut însuşi preşedintele USR, Nicuşor Dan. Interesant e să ne aducem aminte că Vlad Alexandrescu a demisionat numai după şase luni de mandat şi a lăsat cu limbă de moarte că se retrage cu condiţia ca ministru al Culturii să devină controversata Corina Şuteu. Ceea ce s-a şi întâmplat.
Nu este exclus ca Vlad Alexandrescu să fie urmat şi de alţi miniştri, Cum ar fi, de pildă, Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, care ar vrea să mai ţină patru ani spatele „mafiei pharma”. Şi chiar de Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, cel care-a semnalizat că se va înscrie în Noul PNL dar nu a făcut-o. Despre Cristian Ghinea, care s-a remarcat prin absorbţia de ZERO fonduri europene, se spune că ar fi primit un grant norvegian în valoare de 502,5 milioane de euro. Bani proveniţi tot de la magnatul american născut în Ungaria, George Soros. Să recunoaştem, suntem în faţa uneia dintre cele mai importante surse de finanţare externă, bani ce vor merge către societatea civilă, în mod deosebit pentru proiecte de reformare a justiţiei şi sprijinirea minorităţilor de orice fel.
De regulă, liderul USR – botezată de unii Uniunea Soros România -, Nicuşor Dan este un om mai tăcut, un personaj abscons şi lipsit total de darul vorbirii. USR-ul condus de Nicuşor dan şi-a pierdut caracterul civic şi este acum partid politic, deci trebuie tratat şi monitorizat cu rigoarea şi severitatea rezervate partidelor politice. Cei de la România curată au dat cu salvatorii neamului de pereţi, acuzându-i pe Nicuşor Dan&Company, confirmând criticile oamenilor simpli neînregimentaţi ONG-urilor sorosiste de următoarele: lipsă de program, atitudinea de Gică-Contra în Consiliul general al Bucureştilor şi nu numai, de recrutarea en-gros a foştilor şi actualilor miniştri pentru simplul motiv că poartă eticheta de „tehnocraţi”, susţinerea fără rezerve şi fără critici a primului ministru în funcţie, Dacian Julien Cioloş, chiar dacă asta ar implica o alianţă cu Noul PNL, detestat până acum în mod public.
Lozinca „Noi suntem salvatorii neamului” are numeroase dedesubturi şi alegătorii este bine să le ştie măcar pe o parte dintre ele.
Şi acum, la final, să dezvăluim ultima ştire pe surse. Imediat după alegerile de la 11 decembrie, Nicuşor Dan va face un pas înapoi, lăsând liber locul de preşedinte al USR chiar lui Dacian Julien Cioloş. Cu intenţia de a conduce un guvern politic susţinut de minusculul USR, de Noul PNL, de UDMR şi deputaţii minorităţilor naţionale alta decât cea maghiară!
Ion PREDOŞANU