Ca la noi, la nimeni / Muţenia tehnocratului de la Externe!

436

Mi-e greu să afirm despre ministrul de Externe al României, Lazăr Comănescu, că este un novice într-ale diplomaţiei. Cu toate acestea, el nu a strălucit niciodată, deşi are un trecut comunist de care, se pare, că nu s-a rupt total. Are avantajul că ştie limba germană şi a fost Ambasadorul României la Berlin, apoi consilier prezidenţial ales după sprânceană de Traian Băsescu şi, mai apoi, menţinut în funcţie.
Nu se poate lăuda cu o activitate cât de cât vie şi bogată în postul de demnitate publică – deţinător al portofoliului de ministru la Externe – în guvernul tehnocrat. Este foarte posibil să nu i se permită mai mult. Cine ştie? La crasa inactivitate a ministrului Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, este stupefiantă şi lentoarea în cazul derapajului Ambasadorului american la Chişinău, James Pettit, diplomat de carieră, care ştie ce spune când afirmă: „Moldova nu-i România!” Atunci, ministrul de Externe Lazăr Comănescu, a reacţionat tardiv şi moale vizavi de ieşirea din decor a ambasadorului american în Republica Moldova. Chiar dacă ceva mai târziu, la o întâlnire cu preşedintele Nicolae Timofti, a mai dres busuiocul şi a declarat că domnia sa nu se opune sentimentelor unioniste.
Mai zilele trecute, Excelenţa Sa Hans G. Klemm, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, continuă seria neinspiratelor declaraţii ale diplomaţiei americane la adresa României. Culmea, într-o perioadă în care liniştea, stabilitatea şi absenţa oricăror provocări sunt absolut esenţiale. Excelenţa Sa Hans G. Klemm a făcut o vizită în judeţele Harghita şi Covasna, la invitaţia autorităţilor locale. Primele pe lista oferită de gazde: oraşele Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc.
Până la un punct, s-au petrecut lucruri normale: întâlniri cu autorităţile locale – primar, prefect, preşedinte de Consiliu Judeţean, evident, urmate de declaraţii de presă şi o întâlnire cu jucătoarele de baschet americane care joacă la echipa din Sfântu Gheorghe. Normal, Ambasadorul Hans G. Klemm a postat şi fotografii pe Facebook. Cu aprecieri fireşti despre relaţiile bilaterale şi despre discuţiile purtate cu autorităţile mai sus menţionate.
La un moment dat Excelenţei sale Ambasadorul Hans G. Klemm i se întinde o cursă şi, neinspirat, fără a-şi lua măsuri de prevedere, cade în ea. Adică în cursă! Între noi, fie vorba, e greu de presupus că un Ambasador al celei mai mari puteri mondiale n-a fost informat că există sensibilităţi ale poporului român faţă de Drapelul Secuiesc şi acţiunile separatiste ale celor trei lideri UDMR cu care domnia sa s-a fotografiat ţinând steagul secuiesc în mână!
Domnia Sa n-a evaluat impactul emoţional asupra sentimentelor naţionale româneşti, cum s-ar fi cuvenit şi cum ar fi procedat un ambasador cu experienţă. Cum aminteam, ES Hans G. Klemm s-a fotografiat cu trei lideri politici maghiari, cunoscuţi pentru acţiunile lor de separatism teritorial faţă de România. Toţi cei patru ţin în mâini, după cum se vede din fotografie, Drapelul aşa-numitului Ţinut Secuiesc.
Deranjul provocat n-a stârnit reacţiile necesare de la Bucureşti. Gestul neinspirat al Ambasadorului american este grav şi generează aprinderea şi amplificarea mesajelor antiamericane. Dacă ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a reacţionat mult după evenimentul de la Chişinău şi destul de slab, de această dată, la un caz mult mai grav şi delicat, totodată, a tăcut mâlc!
Ion Predoșanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here