Apariţie publicistică apolitică În NOVĂCEANUL, faptele, tradiţia şi literatura vorbesc

586

Ne-am obişnuit să citim ci mare plăcere publicaţia lunară NOVĂCEANUL, primită cu generozitate din partea creatorului ei – scriitorul Constantin Dârvăreanu, căruia îi mulţumesc.
Are un ce al ei, iar recentul număr 35, din 28 mai 2016, nu se dezminte. Oferă spaţiu actualităţii novăcene, înscrise sub ideea „Faptele vorbesc”. Desigur, se ocupă şi de o „Campanie electorală bazată pe programe, nu pe minciuni”, dând Cezarului ce este al Cezarului. Adică dialoghează cu primarul în funcţie al urbei Novaci, ing. Leuştean Dumitru. Dar, nu vorbeşte despre nici un partid. Nici de bine şi nici de rău. Cu delicateţe şi înţelepciune, publicaţia lunară se ocupă numai de probleme gospodăreşti ale oraşului, realizări şi proiecte de dezvoltare urbană. Şi, mai ales, a turismului.
Un superb fotoreportaj prezintă evenimentul dedicat „Urcatului oilor la munte”, Ediţia a 49-a, dar şi consideraţii etimologice referitoare la denumirea Cernădia – toponim compus din două lexeme ce înseamnă Cetatea neagră. Profesorul universitar dr. N. Vinţanu, redactor şef adjunct al publicaţiei, scrie un eseu intitulat „Alegerile”, ce se încheie cu concluzia: „(…) alegem primarul şi consilierii locali, adică pe acei oameni care ne pot ajuta cel mai mult să ieşim din sărăcie. Alegerile se fac pe baza listelor partidelor politice, partide care declară că dacă suntem cu ei va fi mai bine. Auzim asta de aproape 27 de ani, iar rezultatele se văd: milioane de oameni au luat drumul bejeniei, economia gâfâie şi trosneşte din toate articulaţiile, pământul românesc roditor a fost cumpărat în cea mai mare parte de străini, etc. Adică, am ajuns la cea ce spunea acum 150 de ani marele Eminescu – străini în ţară străină.”
În rest, este memorialistică, istorie şi literatură. Ne permitem să-i reamintim redactorului şef – scriitorul C. Dârvăreanu – că ăn textul domniei sale despre „100 de ani de la moartea marelui om al Novaciului – Dumitru Brezulescu” s-au strecurat două erori: prima, expresia „în lumea celor nu cuvântă”, rămasă celebră de la clasicul iubitor al naturii Emil Gârleanu, se referă la cu totul altceva şi nu la lumea de dincolo sau la plecarea în veşnicie; a doua – eruditul Bogdan Petriceicu Hasdeu, aşa cum este şi în scrisoarea reprodusă în facsimil şi care începe limpede cu „Venerate Domnule Hasdeu”, nu e corect Haşdeu!
Ne-a încântat publicaţia, dar mai ales povestirea scrisă cu har de universitarul Nicolae Vinţanu – „Viaţa primară”, plină de învăţăminte şi îndemnuri de a ne reîntoarce la natură, ca şi poemul „Primăvara la munte” al poetului Alexandru Delu Opriţescu.
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here