Semnal editorial: Romanul “Ion, Maria și ai lor” de Ion C. Duță

920

Domnul profesor Ion C. Duță din Novaci ne pune la dispoziție, pe piața de carte de excepție, lucrarea în proză cu titlul “Ion, Maria și ai lor”, roman tipărit la Iași și apărut în Editura Armonii Culturale (Adjud, Vrancea) în anul 2016.

Suntem obișnuiți ca domnul Ion C. Duță să ne ofere spre lectură (deosebită!) poezii de o valoare mare prin valențele puse la dispoziție și teligibilitate pentru toți cititorii.
Astfel, am lecturat cu mult interes și plăcere volumele deja apărute: „Țara Parâncului”, „Din Țara Parângului”, „Opinii și obsesii”, „Cartea a cincea”. Domnia sa a mai creat și publicat un volum de proză „Păsări cu aripi de lut”. Mai pregătește spre apariție volumul „Ulița cu douăzeci și patru de văduve”.
Răscolind ulițele vieții oltenești, domnul Ion C. Duță se gândește și realizează volumul în proză: „Ion, Maria și ai lor” – roman de factură regională cu trecut și prezent actualizat.
Motto-ul romanului este elocvent: „Voință, perseverență, muncă, cinstea și omenia duc la îndeplinirea idealului propus”. Dacă am analiza fiecare element din acest motto, foarte mulți dintre noi s-ar regăsi în el. Iar dacă citești cartea, ce are o fluență în derularea evenimentelor și cu o percepere ușoară, mulți ne-am regăsi în ele sau am participat ca spectator la ele.
Stilul lucrării editoriale este deosebit și caracteristic autorului, asemănător și aparițiilor poetice.
Descendent din oameni de la deal și munte, muncitori adevărați, dar și cu o inteligență nativă, domnul Ion C Duță ne încântă, prin ipostazele descrise, aducerile aminte din viața noastră. Situațiile hazlii, dar cu tâlc încarcă paginile romanului și ne fac să mai și zâmbim, sau chiar mai mult, să ne binedispunem. Dăm drumul, astfel, la buna dispoziție personală. Chiar este nevoie de aceasta în prezent.
Exemple sunt din abundență, dar contează modul de expunere, iar cititorul nu va lăsa cartea din mână până nu o termină de citit. Este o cronică de familie cu conotații sociale. Personajele sunt oameni simpli de la țară, cu o inteligență deosebită și nativă, cu înțelepciune, ținută demnă, dar perseverentă, cu o credință divină îndoctrinată de vremuri. Această lucrare editorială ne confirmă și mai mult talentul literar și bunul simț al autorului. Se îmbină cu măiestrie derularea evenimentelor cu dialogul plin de înțelesuri pentru orice tip de cititor. Scriitorul percepe omul din exterior și prin intermediul său, intrând chiar în mintea personajului.
Derularea acțiunilor din lucrare pare pe undeva autobiografic personal și vin în mintea multor cititori ce au trăit și s-au format profesional în perioada 1950-1980 – perioadă cu multe lucruri bune, dar și unele mai puțin bune. Depinde cum gândește cititorul și cum s-a comportat în perioada amintită.
Oricum, seriozitatea la învățătură în cursul primar, liceal, profesional sau universitar sunt un exemplu greu de imaginat de cei din zilele noastre de azi.
Sigur că sunt foarte multe de spus. Merită cu prisosință a citi această lucrare editorială, în mod cert originală, captivantă, exemplară prin evenimentele expuse și personajele ce intră în acțiune. Are talent „cu carul” domnul profesor. Sănătate și succes la scris și alte lucrări.
Constantin Șișiroi, Medic primar Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here