Apropiații pacienților ar putea avea acces la informațiile medicale confidențiale

541

Parlamentarii propun ca pacienţii să poată desemna apropiaţii într-o rubrică separată în foaia de observaţie de la spital, pentru ca aceştia să aibă acces la informaţii confidenţiale atât în timpul tratamentelor, cât şi după un eventual deces. Proiectul legislativ a fost respins de Senat în data de 5 aprilie. Acesta se află în dezbatere publică la Camera Deputaţilor, care este camera decizională.

Propunerea legislativă privind modificarea și completarea art. 25 al Legii drepturilor pacientului se află în dezbatere publică la Camera Deputaților. Documentul prevede ca persoanele desemnate de pacient să poată vedea rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, tratamentul şi tot ce i s-a aplicat pacientului în timpul unei spitalizări. În prezent, Legea nr. 46/2003 care asigură protecţia instituţiilor şi cadrelor medicale faţă de acuzaţiile de malpraxis, prevede ca informaţiile confidenţiale să nu fie date nici măcar familiei, urmaşilor, în cazul pacienţilor decedaţi, dacă aceştia nu şi-au dat anterior consimţământul.
Legea drepturilor pacienților și tratatele internaționale la care România a aderat consfințesc dreptul pacientului la confidențialitatea datelor privind sănătatea, dar cei care invocă dreptul la confidențialitate pentru a restricționa accesul familiei sau a altor persoane la informațiile din foaia de observație nu vor decât să limiteze drepturile acestuia. „Pacientul trebuie să aibă dreptul de a desemna o altă persoană să aibă acces la datele privind sănătatea sa, inclusiv la foaia de observație”, precizează inițiatorii în expunerea de motive.
Propunerea legislativă modifică și completează art 25 al Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003, cu un nou alineat, alin. (3), care va avea următorul cuprins: „(3) Pacientul are dreptul de a desemna, printr-un acord consemnat în foaia de observaţie clinică generală într-o rubrică separată, o persoană care să aibă acces deplin, atât în timpul vieţii pacientului, cât şi după decesul pacientului, la informaţiile cu caracter confidenţial din foaia de observaţie”.
Proiectul legislativ a fost respins de Senat în data de 5 aprilie. Acesta se află în dezbatere publică la Camera Deputaţilor, care este camera decizională.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here