În cursul săptămânii trecute, inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj au efectuat controale în sectorul alimentar şi al sănătăţii animalelor, în unităţi din localităţile: Târgu-Jiu, Bumbeşti-Jiu, Arcani, Runcu, Peștișani, Tismana, Godinești, Ciuperceni, Stăneşti, Schela. Motru, Novaci, Bengești-Ciocadia, în vederea verificării conformităţii cu legislaţia în vigoare în toate etapele de recepţie, manipulare, depozitare, prelucrare primară, preparare, procesare, desfacere, transport şi valorificare a produselor alimentare, precum şi în domeniul sănătăţii şi bunăstării animalelor. Controalele efectuate au avut ca obiective principale: verificarea condiţiilor de igienă în unităţi de producţie, procesare şi distribuţie a produselor alimentare; înregistrarea sanitară-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor nou-deschise; evaluarea şi încadrarea unităţilor în funcţie de risc; verificarea la termenul programat a remedierii unor neconformităţi.
Potrivit lui Nicolae Călescu, şeful DSVSA Gorj, au fost efectuate 95 de controale, iar pentru abaterile de la respectarea legislaţiei sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, s-au aplicat trei amenzi în valoare de 3.200 de lei pentru trei unităţi din municipiul Târgu-Jiu: “600 de lei într-un laborator de patiserie, pentru achiziţionarea şi depozitarea unui lot de brânză de vacă fără documente de provenienţă, cantitate care a fost reţinută oficial în vederea direcţionării spre distrugere; 2.000 de lei într-un magazin alimentar, pentru nerespectarea sectorizării la depozitarea alimentelor; 600 de lei într-un magazin, pentru expunerea produselor vrac fără elemente de identificare, expunerea sandwich-urilor fără protecţie”.
I.M.