O serie de evenimente dedicate vieţii şi operei sculptorului gorjean Constantin Brâncuşi vor fi derulate la Târgu-Jiu la sfârşitul acestei săptămâni.
Acţiunile marchează împlinirea a 141 de ani de la naşterea părintelui sculpturii moderne. “Se împlinesc 141 de ani pe 19 februarie de la naşterea lui Constantin Brâncuşi, pe 16 martie se împlinesc 60 de ani de la moartea lui Constantin Brâncuşi, iar la anul se împlinesc 80 de ani de la ridicarea Ansamblului brâncuşian de la Târgu-Jiu. Programul pe care l-am pregătit începe pe 17 februarie; în parteneriat cu UCB vom organiza la Debarcader în sala de conferinţe a Facultăţii de inginerie, o conferinţă dedicată lui Brâncuşi, susţinută de Matei Stîrcea-Crăciun; este cercetător principal la Institutul Rainer al Academiei României şi membru al Consiliului Ştiinţific al Centrului Brâncuşi. Va fi o conferinţă dedicată lui Brâncuşi, împlinirii a 141 de ani şi vom lansa o carte care este una în premieră pe plan mondial Tratatul de hermeneutică – Brâncuşi, simbolismul hylesic al lui Matei Sîrcea-Crăciun, prima carte scoasă în editura Brâncuşi, în parteneriat cu Institutul Cultural Român. Evenimentele vor debuta de la ora 16.00, cu o expoziţie internaţională, fiind o retrospectivă a Atelierelor Brâncuşi desfăşurată tot la UCB, sala de conferinţe Debarcader. În această perioadă vor avea loc mai multe întâlniri pe care Centrul Brâncuşi le are împreună cu membrii Consiliului Ştiinţific. Duminică, 19 februarie vom organiza o expoziţie inedită a unuia dintre cei mai importanţi artişti plastici români contemporani, Suzana Fântânaru. Expoziţia va avea loc la Muzeul de Istorie «Alexandru Ştefulescu» în cele cinci săli expoziţionale de acolo. Prezentarea expoziţiei va fi făcută de criticul Pavel Şuşară, membru al Consiliului Ştiinţific al Centrului Brâncuşi. În programul nostru din data de 19 februarie, era prins şi un recital extraordinar al maestrului Dan Grigore, însă am primit un mesaj că nu mai poate fi susţinut din motive personale şi vom amâna concertul pentru data de 16 martie”, a declarat Doru Strâmbulescu, directorul Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare “Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu.
Acţiuni şi în ţară
De altfel, duminică, 19 februarie, manifestările vor fi continuate şi la Craiova. “Tot duminică, în parteneriat cu Casa de Cultură «Traian Demetrescu» din Craiova, vom organiza o vizită la Muzeul de Artă din Craiova, sala Brâncuşi. Tot acolo vor fi organizate în data de 20 februarie o serie întreagă de dezbateri pe teme brâncuşiene, iar în data de 21 februarie, la Bucureşti, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, la sediul ICR, va avea loc o conferinţă pe teme brâncuşiene şi lansarea la Bucureşti a Tratatului de hermeneutică a lui Matei Stîrcea-Crăciun, tratat care va fi tradus în limbile franceză şi engleză de către ICR şi lansat pe plan internaţional”, a precizat Strâmbulescu.
Acţiunile se vor încheia la Târgu-Jiu, pe 21 februarie cu un spectacol de teatru intitulat Infinitul Brâncuşi al gorjeanului Valeriu Butulescu. Întregul program dedicat împlinirii a 141 de ani de la naşterea lui Brâncuşi va avea costuri de circa 20.000 de lei.
Izabella Molnar