Zilele de Poezie „Ioan Flora”, un eveniment de excepţie

400

P5272288Prima ediţie a Zilelor de Poezie „Ioan Flora” s-a dovedit a fi un eveniment de excepţie. Şi pentru ca manifestarea să fie cu adevărat reprezentativă s-au trasat deja liniile următoarei ediţii, care se va desfăşura în toamna anului 2012.

Evenimentul cultural Zilele de Poezie „Ioan Flora”, deşi a fost la prima ediţie, a reuşit să îi surprindă plăcut pe participanţi, fiind o manifestare bine-primită de toţi. Principalii organizatori ai manifestării sunt Asociaţia culturală „Ioan Flora”, Reprezentanţa Gorj a Uniunii Scriitorilor din România, Fundaţia Culturală „Columna”, cu sprijinul Consiliului Judeţean Gorj şi al Şcolii Populare de Artă Târgu Jiu. Implicat trup şi suflet în realizarea evenimentului dedicat marelui poet Ioan Flora, Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu îşi poate exprima, acum, satisfacţia pentru reuşita Zilelor de Poezie „Ioan Flora”. „Sunt fericit că s-a dovedit a fi posibilă realizarea acestei prime ediţii, în maniera în care nesiguranţa a planat asupra ei până la momentul începerii primei acţiuni. Mă mai bucură extrem de mult opiniile favorabile exprimate de personalităţile prezente la Târgu-Jiu şi de colegii noştri, ceea ce dovedeşte că o manifestare dedicată unui mare poet român, prieten al Gorjului, Ioan Flora, e binevenită şi a fost bine-primită de toată lumea”.

Manifestări dedicate poetului Ioan Flora

P5272428La prima ediţie a Zilelor de Poezie „Ioan Flora” au participat oaspeţi de seamă, precum Liliana Ursu – redactor la Radio România Cultural, Elena Flora – soţia poetului Ioan Flora şi, de asemenea, redactor la Radio România Cultural, poetul american Adam J. Sorkin, cel care a şi tradus în engleză poeziile lui Ioan Flora; la manifestare au mai participat şi poeţi şi prozatori gorjeni care l-au cunoscut pe marele poet român Ioan Flora. În deschiderea evenimentului, cu toţii l-au omagiat pe Ioan Flora şi au recitat versuri scrise de acesta. Elogierea poetului a continuat în Parcul Municipal; la Masa Tăcerii, actorii Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” au recitat versuri scrise de Ioan Flora. În aceeaşi superbă locaţie, organizatorii au înmânat diplome de excelenţă Lilianei Ursu şi lui Adam Sorkin.

Ediţia a doua, stabilită în linii mari

P5272482„E bine să perfecţionăm din timp evenimentul, astfel încât ediţia a doua să fie una cu adevărat reprezentativă. La prima ediţie m-a bucurat extrem de mult şi felul în care a fost armonizată colaborarea, de obicei plină de asperităţi, dintre instituţiile de cultură, autorităţi şi scriitorii târgu-jieni, cele două ONG-uri organizatoare. În condiţiile acestea, probabil factorul de echilibru constituindu-l încă o dată Asociaţia Culturală „Ioan Flora”, declara Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă. Privitor la următoarea ediţie, în linii mari s-au stabilit câteva traiectorii, după cum susţine Gârbaciu: „Le-am propus partenerilor de dialog şi de manifestare să facem „Zilele Ioan Flora undeva în partea a doua a lunii septembrie sau începutul lunii octombrie chiar. Mă refer la ediţia din 2012, pentru că luna mai este o lună infernală, în fiecare săptămână existând o droaie de manifestări culturale şi suprapunerile acestora nu folosesc nimănui pentru că ştirbesc din strălucirea pe care altminteri ar avea-o. Iată, în primele două săptămâni din octombrie practic nu e nicio manifestare la nivel de judeţ Gorj sau de municipiul Târgu-Jiu, sau chiar în a doua parte a lui septembrie”. Şi pentru că buna organizare a Zilelor Poeziei „Ioan Flora” a fost apreciată atât de invitaţi, cât şi de restul participanţilor, directorul Şcolii Populare de Artă a ţinut să precizeze că totul se datorează lucrului în echipă. „Sunt fericit că s-au confirmat încă o dată roadele unei munci care a făcut ca la această oră Şcoala Populară de Artă să existe constituită şi funcţională ca un ceasornic cu o echipă realmente profesionistă, pentru că organizarea unei asemenea manifestări este întotdeauna o muncă de echipă, chiar dacă, prin forţa lucrurilor unul sau altul iese în faţă prin prisma dialogului cu beneficiarii”, precizează Viorel Gârbaciu. Evenimentele culturale de calitate au devenit o tradiţie la Şcoala Populară de Artă din Târgu-Jiu, iar Zilele de Poezie „Ioan Flora” se încadrează perfect în rândul manifestărilor de anvergură organizate de această instituţie.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here