Vlad Popescu și pasiunea sa pentru fotografie: „Prin fotografie, oamenii, lucrurile și întâmplările devin acel prezent de care avem nevoie”

1267

Vlad Popescu este, la cei 17 ani ai săi, unul dintre tinerii gorjeni pasionați de fotografie, el având talentul de a surprinde prin obiectivul aparatului de fotografiat imagini ce par că vorbesc de la sine. Elev la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu, în clasa a X-a, Vlad lucrează, în această perioadă, alături de colegii săi de la Fotoclubul C.N.E.T. la un proiect fotografic intitulat „Moștenirea Brâncuși”.

Reporter: Vlad spune-ne pentru început cum ți-ai descoperit pasiunea pentru fotografie?
Vlad Popescu: În urmă cu câțiva ani, tatăl meu, care se ocupa de fotografie pe atunci, folosea un aparat mai vechi, pe film, foarte mare, dar care m-a atras din momentul în care l-am descoperit și folosit prima dată. De atunci pot spune că m-am îndrăgostit de fotografie și mi-am dorit să învăț cât mai multe despre acest domeniu. În general sunt o fire energică, îmi place să călătoresc, să descopăr lucruri noi și de aici și pasiunea pentru a imortaliza locurile și oamenii pe care îi întâlnesc. Astăzi, pentru mine fotografia a devenit mai mult decât un simplu hobby.
Reporter: Ce înseamnă pentru tine fotografia și cât de importantă a devenit ea?
vlad popescu (3)Vlad Popescu: Pentru mine fotografia face și parte din viața de zi cu zi. Este mai mult decât o pasiune pe care vreau să o perfecționez, să ajung la un nivel cât mai ridicat. Mi-ar plăcea să colaborez cu fotografi renumiți din țară, sau din străinătate, însă sunt conștient că este nevoie de foarte multă muncă. Este nevoie de teorie și de practică în același timp. Îmi doresc să urmez, în viitorul apropiat, și un curs acreditat de fotografie.
Reporter: Ce îți place să fotografiezi? Care sunt temele preferate?
Vlad Popescu: Îmi place foarte mult să fotografiez peisaje, natura în general. Consider că oferă o varietate mare de subiecte. Îmi place, de asemenea, să fotografiez oameni, să le surprind trăsăturile, dar și lucruri, diverse obiecte…
Reporter: În urmă cu patru ani, la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” lua ființă primul fotoclub al liceenilor din Gorj. De curând acest fotoclub funcționează în cadrul Consiliului Școlar al Elevilor CNET, iar tu ai devenit coordonatorul său. Ce ne poți spune despre proiectele tale și ale colegilor tăi?
vlad popescu (5)Vlad Popescu: Într-adevăr, de câteva săptămâni ne-am propus să reluăm activitatea Fotoclubului CNET într-o nouă formulă, cu membri noi. Cei care au activat anterior, majoritatea au absolvit liceul, iar câțiva fiind în clasa a XII-a, se pregătesc deja pentru examenele de Bacalaureat și admitere la facultăți. Fotoclubul CNET este o organizaţie cu caracter artistic, cultural şi educativ, având în centrul atenţiei susţinerea şi încurajarea pasiunii pentru fotografie a membrilor săi, reprezentarea şi organizarea de expoziţii de fotografie. Suntem în prezent 16 membri și ne-am propus să continuăm tradiția proiectelor și expozițiilor organizate de către fotoclub până acum.
Reporter: În ce constau activitățile pe care Fotoclubul CNET își propune să le desfășoare?
Vlad Popescu: Tuturor celor care sunt pasionați de fotografie și doresc să se alăture Fotoclubului CNET, le propunem o serie de activități pentru dezvoltarea aptitudinilor tehnice fotografice prin organizarea de expoziţii, susţinerea de reuniuni de iniţiere în tehnicile de fotografiere, realizarea unor acțiuni eficiente de susţinere şi încurajare a membrilor clubului, oferirea de sprijin logistic în vederea participării la manifestări legate de fotografie a membrilor aflaţi în evidenţă, educarea membrilor în spirit artistic şi cultural, organizarea de manifestări specifice clubului: concursuri, expoziţii şi alte acţiuni de interes artistic, istoric şi cultural legate de fotografie, dezvoltarea contactelor cu alte cluburi foto din cadrul altor licee din Gorj sau din ţară, prin schimb reciproc de experienţă, expoziţii şi concursuri, derularea de activităţi şi utilizarea de înscrisuri care să promoveze imaginea clubului şi a Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu” Târgu-Jiu, în rândul publicului larg şi a mass-mediei, editarea şi difuzarea unor programe, broşuri, afişe, materiale promoţionale indiferent de suport realizate în cadrul fotoclubului menite să popularizeze imaginea şi activitatea clubului și altele.
Reporter: Cine se poate înscrie în fotoclubul elevilor de la CNET?
vlad popescu (2)Vlad Popescu: În Fotoclub C.N.E.T. se poate înscrie orice elev, atât timp cât este serios, are iniţiativă, are pasiune pentru arta fotografică şi îşi poate rupe din programul său câteva ore, la fiecare două săptămâni, atunci când ne întâlnim. Trebuie să vrea să participe la ieşirile de creaţie atunci când acestea se organizează. Bineînţeles trebuie să vină şi cu idei noi pentru organizarea de alte ieşiri, suntem deschişi la propuneri şi sugestii atât timp cât sunt bine justificate și argumentate.
Reporter: Care sunt proiectele la care lucrează în prezent membrii Fotoclubului CNET?
Vlad Popescu: Lucrăm la două proiecte în această perioadă. Unul dintre ele se intitulează „Moștenirea Brâncuși” și alături de colegii de la fotoclub am organizat zilele trecute un workshop în Parcul Central, încercând să surprindem în fotografii operele brâncușiene. Pentru sfârșitul acestei luni pregătim o expoziție de fotografie care se va intitula „Photography with love”.
Reporter: Așadar pentru tine fotografia a devenit mai mult decât o pasiune, chiar dacă ai doar 17 ani. Ce planuri de viitor ai?
Vlad Popescu: Da, pasiunea pentru fotografie trebuie cultivată permanent. Prin fotografie, cred că oamenii, lucrurile și întâmplările devin acel prezent de care avem nevoie. Îmi doresc să continui proiectele fotografice în cadrul Fotoclubului CNET, alături de colegii mei, iar pe viitor să îmi deschid un studiou foto în Timișoara și de ce nu, să transform pasiunea într-o meserie. Până atunci sunt conștient că trebuie să muncesc foarte mult, să învăț și mai ales să stabilesc priorități pe care să le pot realiza.
A consemnat Minodora SUCEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here