Vezi ce cantităţi de deşeuri s-au strâns în municipiile Motru şi Târgu-Jiu

539

Institutul de Politici Publice a elaborat un proiect din care gorjenii pot observa câte tone de deşeuri s-au strâns la nivelul municipiilor Târgu-Jiu şi Motru pe parcursul anului trecut. Proiectul este menit să sprijine procesul de colectare selectivă a deşeurilor. Este de precizat că din acest an, cetăţenii trebuie să respecte legislaţia de colectare selectivă a deşeurilor.

În cadrul Strategiei Naţionale de Dezvoltare a Deşeurilor 2014-2020, România şi-a stabilit o ţintă ambiţioasă privind valorificarea prin reciclare a deşeurilor de ambalaje – 55% cotă de reciclare pe cele patru fracţii (hârtie, sticlă, plastic şi metal). Cu toate acestea, în prezent, la nivelul ţării noastre sunt valorificate aproximativ 5% din deşeuri, conform datelor comunicate de autorităţi cotă ce ne plasează pe ultimul loc în UE în materie de reciclare.
Pentru sprijinirea şi eficientizarea programului de colectare selectivă a deşeurilor, Institutul pentru Politici Publice, în parteneriat cu Fundaţia TERRA Mileniul III şi Liga Asociaţiile de Proprietari Habitat, a implementat proiectul „Dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale prin colectarea selectivă eficientă a deşeurilor”, cu scopul de a evalua toate soluţiile de implicare a cetăţenilor în demersul de colectare selectivă.
Pe platforma proiectului (http://www.ipp.ro/deseuri/), cetăţenii pot afla situaţia curentă a reciclării deşeurilor în mai multe localităţi ale fiecărui judeţ, precum şi obligaţiile pe care le au în gestionarea deşeurilor, conform legilor în vigoare. Totodată, cetăţenii pot alege, pentru municipiul în care locuiesc, una dintre cele trei variante propuse de colectare selective a deşeurilor. Metoda preferată de colectare separată a deşeurilor poate fi votată de cetăţeni accesând http://www.ipp.ro/deseuri/4-0-vot-fara-selectie.

Peste 28,4 tone de deşeuri, strânse în Gorj
Potrivit proiectului, în 2015, în municipiul Târgu-Jiu s-au colectat nu mai puţin de 27.635,169 tone de deşeuri, în timp ce la Motru s-a reuşit colectarea a 836,54 tone de deşeuri.
Obiectivul principal al proiectului vizează sprijinirea dezvoltării durabile prin creşterea participării publice la procesul decizional privind designul sistemelor de colectare selectivă/valorificare a deşeurilor din mediul urban şi implicit creşterea gradului de colectare selectivă a deşeurilor.
Proiectul este axat, în general, pe municipii, şi în special pe zonele cu locuinţe multiple (blocuri) unde colectarea şi depozitarea separată a gunoiului reprezintă o problemă reală.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here