Umoriştii din Oltenia, premiaţi la Turceni

463

În perioada 19-21 aprilie, la Turceni s-a desfăşurat o nouă ediţie a Festivalului de creaţie umoristică „Al. C. Calotescu-Neicu”, festival ce s-a adresat umoriştilor din Gorj, Dolj, Mehedinţi, Olt,Vâlcea, Hunedoara şi Caraş-Severin. În aceeaşi perioadă s-a desfăşurat şi Festivalul de umor al elevilor.

Festivalul de creaţie umoristică „Al. Calotescu-Neicu”, creat în ideea de a promova creaţia umoristică, de a menţine interesul creatorilor de umor şi de a-i stimula pe aceştia, a ajuns la cea de-a XXI-a ediţie. Spre deosebire de ediţiile precedente, anul acesta la festival au putut participa nu numai umoriştii din judeţele Gorj, Dolj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea, ci şi cei din judeţele limitrofe Gorjului, respectiv Hunedoara şi Caraş-Severin.
Şi de această dată, festivalul s-a desfăşurat pe trei secţiuni: epigramă (minim 10, din care 3 pe tema „Lupu îşi schimbă părul, dar năravul ba”), revistă de umor – colectivă sau individuală, şi umor la rotativă (creaţie literară umoristică, fotografie şi caricatură publicate în presă). La secţiunea epigramă, câştigătorii festivalului au fost: Nichi Ursei din Râmnicu-Vâlcea (premiul I), Valentin Groza din Târgu-Jiu (premiul II) şi Grigore Tunşanu, tot din Târgu-Jiu (premiul III). Premiul pentru revistă de umor a fost acordat revistei „Bolta Verde”, redactor-şef Nicolae Brelea, iar premiul secţiunii umor la rotativă a fost obţinut de Petronela Vali Slavu (Aninoasa – Hunedoara). Un alt premiu decernat a fost cel pentru expoziţia de caricatură, acordat caricaturistului Leonte Năstase din Constanţa.

Premii pentru elevii din Turceni
În aceeaşi perioadă s-a desfăşurat şi Festivalul de creaţie umoristică pentru elevi, parte integrantă a Festivalului „Al. C. Calotescu-Neicu”. La secţiunea creaţie, premiul I a fost acordat elevei Iovan Elena Mădălina, premiul II elevei Salavat Mariana Luciana iar premiul III elevei Cauc Cristina Mihaela. La secţiunea interpretare, premiul pentru cel mai bun interpret a fost acordat elevei Giurea Lavinia. La aceeaşi secţiune, premiul pentru cel mai bun grup de interpreţi a fost acordat, ex aequo, grupului format din elevii Bivolaru Georgiana-Elena şi Murgescu Maria Roxana şi grupului alcătuit din elevii Mateescu Georgiana-Nicoleta, Ungureanu Vlăduţ, Galbenu Carmen Ionela şi Dinu Maria Ştefania.

Organizatori
Festivalul „Al. C. Calotescu-Neicu” a fost organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, Biblioteca Judeţeană “Christian Tell”, Consiliul Local şi Casa de Cultură Turceni şi Liga Culturală “Fiii Gorjului” Bucureşti.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here