Umorişti din Oltenia, aşteptaţi în Gorj

433

festival umor turceni (3)Peste 20 de umorişti din toate judeţele Olteniei sunt aşteptaţi luna aceasta la Turceni pentru a participa la cea de-a XX-a ediţie a Festivalului de creaţie umoristică „Al. C. Calotescu-Neicu”. Festivalul va avea trei secţiuni iar câştigătorii vor fi răsplătiţi cu premii a căror valoare este cuprinsă între 250 şi 500 lei.

Festivalul de creaţie umoristică „Al. C. Calotescu-Neicu” se va desfăşura la Turceni, în perioada 19-20 aprilie. Ajuns deja la cea de-a XX-a ediţie, festivalul-concurs nu impune condiţii de vârstă pentru concurenţi şi se adresează umoriştilor din toate judeţele Olteniei. Anul acesta, festivalul va avea trei secţiuni: epigramă, revistă de umor, colectivă sau individuală, şi umor la rotativă (creaţie literară umoristică, fotografie şi caricatură publicate în presă). Până la această dată, pe la sediul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale au ajuns peste 20 plicuri cuprinzând lucrările care vor concura pentru obţinerea unuia dintre premiile puse la bătaie de organizatori. Astfel, la secţiunea „Epigramă” vor fi acordate trei premii în valoare de 500, 400 şi 300 lei, oferite de Consiliul Local Turceni, Biblioteca Judeţeană Gorj şi Casa de Cultură Turceni. La secţiunea „Revistă de umor” va fi acordat un singur premiu în valoare de 250 lei, oferit de CJCPCT Gorj, însă în funcţie de aderarea la idee, mai pot fi acordate şi alte premii de către instituţii culturale, publicaţii şi edituri gorjene, societăţi particulare, persoane fizice etc. În ceea ce priveşte cea de-a treia secţiune a festivalului, „Umor la rotativă”, vor fi acordate două premii: unul în valoare de 250 lei, oferit de CJCPCT Gorj, şi un premiu de 500 de lei, acordat de Casa de Cultură Turceni pentru caricatură. În ceea ce priveşte juriul care va evalua lucrările participanţilor, acesta va fi format din Alexandru Păsărin (preşedinte), Nicolae Dragoş, Spiridon Popescu, Constantin Popescu şi Marian Dobreanu, urmând ca jurizarea să se facă în data de 19 aprilie.

Festivitatea de premiere, la Turceni

Decernarea premiilor va avea loc în data de 20 aprilie, începând cu ora 11.00, la Casa de cultură Turceni, unde va fi vernisată şi o expoziţie de caricatură asigurată de Liga Culturală “Fiii Gorjului” Bucureşti, precum şi o expoziţie de desene ale elevilor din Turceni. Potrivit reprezentanţilor CJCPCT Gorj, tot în cadrul acestui festival se va desfăşura şi un concurs fulger de epigramă, dotat cu premii în obiecte, asigurate de Casa de Cultură Turceni, din sponsorizări, dar şi o întâlnire a membrilor juriului format din umorişti consacraţi şi reprezentanţi ai instituţiilor organizatoare cu umoriştii gorjeni şi cu elevii Grupului Şcolar Industrial Turceni. Ca în fiecare an, un caricaturist renumit îşi va expune lucrările în cadrul acestui festival. Anul acesta a fost invitat Iulian Pena Pai, caricaturist cunoscut atât în ţară cât şi în străinătate, graţie numeroaselor expoziţii şi caricaturi publicate în diferite ziare. Festivalul de creaţie umoristică „Al. C. Calotescu-Neicu” este organizat de CJCPCT Gorj, Biblioteca Judeţeană „Christian Tell”, Consiliul Local şi Casa de Cultură Turceni şi de Liga Culturală „Fiii Gorjului” Bucureşti.

Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here