Viceprimarul municipiului Târgu-Jiu, Iulia Vână, şi conducerea Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” l-au cinstit încă o dată week-end-ul trecut pe marele sculptor Constantin Brâncuşi.
În cinstea sa şi a operelor monumentale ridicate de Brâncuşi la Târgu-Jiu, autorităţile locale au dezvelit sâmbătă o placă informativă în zona Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu”. Acţiunea s-a înscris în cadrul manifestărilor dedicate înscrierii Ansamblului brâncuşian în UNESCO. Astfel, placa informativă a fost inaugurată în locul unde în trecut se afla fosta boiangerie a lui Ion Musculescu şi unde Constantin Brâncuşi a lucrat ca uncenic în anul 1887, în prezent acolo funcţionând o covrigărie. „Casa aceasta va împlini la anul 140 de ani. Este tipică pentru un negustor din secolul XIX. Totul se păstrează intact.
Temelia a fost făcută din pietre aduse de la Jiu, iar în faţă era prăvălia. Ion Mosculescu era o persoană importantă. Acesta era prieten cu fratele lui Brâncuşi, care îl îndemna mereu să plece în lumea pentru a se căpătui, a face avere, după care să se întoarcă şi să construiască. Mosculescu a fost consilier local timp de cinci ani. El se ocupa cu hainele de bumbac. Era boiangerie în această clădire şi se vindeau cojoace, o activitate rentabilă pentru că gorjenilor le plăcea să se îmbrace în haine populare”, a declarat Sorin Lory Buliga, specialist în cadrul Centrului de Cultură „Constantin Brâncuşi”.
Conferinţă ştiinţifică pentru UNESCO
Tot în după-amiaza zilei de sâmbătă, autorităţile au reconstituit atmosfera din Târgu-Jiul de altădată în Piața Prefecturii – Târgul de săptămână în fața parcului și casei Gănescu/ Bălănescu. Astfel, au putut fi văzuți târgoveți, țărani și țărănci în costume populare, cu produse la vânzare pe ștergare, în coșuri, un taraf de lăutari și o horă etc. De asemenea, seria evenimentelor dedicate sculptorului, a fost continuată ieri, o dată cu organizarea conferinței științifice sub genericul „2015 – „Calea Eroilor” în Patrimoniul Mondial UNESCO”, la care au participat cercetători, oameni de știință, scriitori, exegeți, artiști plastici, arhitecți, membrii echipei de elaborare a dosarului UNESCO, reprezentanți ai autorităților administrației publice locale și centrale, dar şi ai comunității locale.
Manifestarea care s-a derulat pe durata a două zile a avut trei componente: educativă, de conștientizare și de promovare turistică. “Pentru cunoașterea istoriei locale, a semnificației operei brâncușiene de la Târgu-Jiu, dar și pentru a putea împărtăși vizitatorilor acele povești mai puțin cunoscute despre ridicarea Ansamblului „Calea Eroilor”, târgujienii au aflat, prin intermediul materialelor de promovare care au fost distribuite cu această ocazie: flyere, roll-up-uri, bannere steaguri, importanța pe care o reprezintă apropiata includere a Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” în Patrimoniul Mondial UNESCO”, a declarat Doru Strâmbulescu, directorul Centrului Municipal de Cultură “Constantin Brâncuşi”.
Datorită evenimentelor de promovare ale municipiului şi ale operei sculptorului Constantin Brâncuşi, Ansamblul sculptural de la Târgu-Jiu va intra pe lista marilor obiective culturale ale lumii, alături de cele ale Greciei antice, monumente romane, vechile centre istorice din Cehia, Croația, Elveția, Franța, Germania.
Izabella Molnar