Termen prelungit pentru tinerii fermieri gorjeni

382

FERMA-de-porci-Landrace-Avrig-Sibiu-info202Tinerii fermieri de la nivelul judeţului Gorj care au proiecte prin Măsura 112 vor avea trei luni în plus pentru a depune cererile de plată necesare derulării proiectelor pe care le-au început. Noua facilitate va deveni aplicabilă după ce reprezentanţii Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) au început demersurile pentru modificarea procedurii de contractare şi plată aferente Măsurii 112 ”Instalarea tinerilor fermieri”.

Potrivit reprezentanţilor Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Gorj, modificarea propusă priveşte prelungirea perioadei pentru depunerea cererii celei de-a doua tranşe de plată, de la 30 luni la 33 luni, în situaţii justificate. Modificarea procedurilor de contractare şi plată este în conformitate cu fişa Măsurii 112, care prevede un termen maxim de 36 luni, din momentul semnării contractului de finanţare nerambursabilă, pentru verificarea condiţiilor de acordare a celei de-a doua tranşe de plată, cât şi pentru efectuarea plăţii către beneficiar. Până acum, perioada de verificare a condiţiilor de acordare a celei de-a doua tranşe de plată pentru Măsura 112 era de şase luni din cele 36 de luni, iar în urma modificării, această perioadă se reduce la trei luni. Beneficiarii eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin Măsura 112 sunt fermierii în vârstă de până la 40 de ani (neîmpliniţi la data depunerii Cererii de finanţare), persoane fizice sau juridice care practică în principal activităţi agricole şi a căror exploataţie agricolă are o dimensiune economică cuprinsă între 6 şi 40 UDE, este situată pe teritoriul României şi este înregistrată în Registrul unic de identificare – APIA şi Registrul Agricol.

Sume majorate

Sprijinul acordat în cadrul Măsurii 112 „Instalarea tinerilor fermieri” are ca scop dezvoltarea exploataţiilor agricole, care produc în principal produse agricole vegetale şi animale pentru consum uman şi hrana animalelor. O altă noutate este faptul că atât nivelul minim, cât şi cel maxim de sprijin prin această măsură a fost majorat. Astfel, sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri este de 12.000 euro pentru o exploataţie agricolă cu dimensiune minimă de 6 unităţi de dimensiune economică (UDE). În cazul extinderii exploataţiei agricole, sprijinul pentru instalarea fermierului poate creşte cu 2.000 euro/1 UDE, dar nu va putea depăşi 40.000 euro/exploataţie. Potrivit datelor furnizate de OJPDRP Gorj, în ultima sesiune începută în decembrie anul trecut şi finalizată la mijlocul lunii trecute au fost mulţi tineri fermieri aplicanţi. Astfel, conform datelor furnizate de directorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Gorj, Cosmin Mazilu, pentru această măsură la sediul instituţiei s-au primit nu mai puţin de 133 aplicaţii de la tineri din comunele judeţului Gorj, iar dintre aceste proiecte, un număr de 129 au fost declarate conforme, valoarea acestora fiind de peste 4 milioane de euro. În anul 2011, s-a mai desfăşurat o sesiune de depunere de proiecte pe Măsura 112, în intervalul 1 – 29 iulie. Atunci, la nivelul judeţului nostru s-au depus un număr de 109 proiecte cu o valoare totală de peste 2 milioane de euro.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here