Taxa pe păşunat a rămas aceeaşi pentru 2011

396

IMG_9454Pentru anul 2011, taxele de păşunat pentru deţinătorii de animale cu domiciliul în Municipiul Târgu-Jiu au rămas nemodificate, ele fiind stabilite conform Legii nr.72/2002. Concesionarea păşunilor de pe raza municipiului nostru a stârnit, însă, diverse discuţii, deoarece crescătorii de animale solicită suprafeţe de păşuni destul de mari comparativ cu suprafaţa existentă.

La ultima şedinţă de Consiliu Local, s-a votat şi a devenit Hotărâre taxa de concesionare a păşunilor. Problema islazurilor a trebuit lămurită, pentru a fi clarificată situaţia islazurilor de pe raza municipiului nostru. „Consiliul local al municipiului Târgu-Jiu deţine în proprietate o suprafaţă de 483,90 hectare de păşune, suprafaţă pusă la dispoziţie crescătorilor de animale de pe raza bovine pe pasunemunicipiului pentru păşunatul acestora. Suprafaţa necesară pentru păşunatul animalelor locuitorilor din municipiul Târgu-Jiu este de aproape trei ori mai mare decât suprafaţa existentă în proprietatea Consiliului Local”, a precizat Ion Vijulan, şeful Serviciului Agricol din cadrul Primăriei Târgu-Jiu.

În perioada 1990 – 2007, pentru păşunarea animalelor cetăţenii au avut obligativitatea de a achita contravaloarea taxelor de păşunat calculate în funcţie de specia de animale domestice, sumele respective fiind folosite pentru efectuarea lucrărilor specifice, respectiv administrarea îngrăşămintelor chimice, defrişarea arboretului şi a mărăcinilor, refacerea covorului vegetal prin însămânţare. În perioada 2008 -2009 s-a beneficiat de acordarea de plăţi directe în cadrul schemelor de sprijin pentru agricultură derulate prin APIA Gorj, păşunarea animalelor pe islazuri facându-se gratuit în această perioadă „În baza Ordinului 541/2009 pot fi încheiate contracte de concesionare a păşunilor dacă suprafaţa este excedentară, situaţie ce nu este întâlnită la nivelul Municipiului Târgu-Jiu. Facem precizarea că pentru anul agricol 2010 Consiliul Local Târgu-Jiu nu a mai depus cerere unică de plată la APIA Gorj, deoarece una din cerinţe a fost să desfăşoare propria activitate agricolă, respectiv, păşunat cu animale proprii şi cosit în vederea valorificării fânului”, a explicat şeful Serviciului Agricol Târgu-Jiu.

Taxe fixe pentru păşunat, în 2011

Pentru anul 2011 taxele de păşunat pentru deţinătorii de animale cu domiciliul în Municipiul Târgu-Jiu au rămas nemodificate fiind stabilite conform Legii nr.72/2002, respectiv: bovine şi cabaline adulte – 30 lei/cap; bovine şi cabaline tinere – 15 lei/cap; ovine şi caprine adulte – 10 lei/cap; ovine şi caprine tinere – 5 lei/cap.Taxele de păşunat vor fi folosite numai pentru lucrări de întreţinere a păşunilor.

Pentru desfăşurarea în condiţii optime a păşunatului animalelor se impune respectarea următoarelor reguli: perioada de păşunat fiind 15 mai – 30 octombrie şi se interzice păşunatul în afara acestei perioade; animalele vor fi scoase pe păşune numai după achitarea taxei de păşunat aferente numărului şi categoriei de animale; se interzice accesul pe păşune a animalelor din specia porcină şi a păsărilor de curte; se interzice depozitarea materialelor de orice fel pe păşune; se interzic construcţii sau amenajări pe păşune, excepţie făcând umbrarele pentru animale; crescătorii de animale care nu achită taxa de păşunat şi păşunează animalele în islazul proprietatea Consiliului local Tg.Jiu, vor plăti o taxă la o valoare egală cu dublul taxei de păşunat. „Menţionăm că, deoarece suprafaţa necesară pentru păşunatul animalelor locuitorilor din municipiul Târgu-Jiu este mai mare decât suprafaţa existentă în proprietatea Consiliului local Târgu-Jiu, este interzisă aducerea pe păşune a animalelor din alte localităţi”, a mai spus Ion Vijulan, şeful Serviciului Agricol din cadrul Primăriei Târgu-Jiu.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here