Târgul de la Polovragi îşi deschide porţile

469

Cel mai mare târg din ţară îşi deschide porţile pe data de 14 iulie, la Polovragi. Comercianţii vin din aproape toate regiunile ţării, şi îşi expun marfa la standurile închiriate de administraţia locală. La târgul de mărfuri, se adună meşterii olari, sculptori în lemn şi creatori de costume populare. Atmosfera este întreţinută de formaţii de cântec şi dans tradiţional din Gorj, Vâlcea, Argeş şi Sibiu.

Pregătirile pentru cel mai mare târg de Sfântul Ilie din Oltenia au început, edilul localităţii Ştefan Făsuescu aşteptând să participe atât gorjeni cât şi cetăţeni din alte judeţe.
În perioada 14-20 iulie, în fiecare an, în comuna gorjeană Polovragi se desfăşoară „Nedeia de la Polovragi“. An de an, sute de gorjeni, dar şi cetăţeni din alte judeţe, vin să viziteze comuna Polovragi şi Târgul de Sfântul Ilie, în fiecare din zilele pe parcursul cărora se desfăşoară Nedeia.
Potrivit primarului comunei Polovragi, Ştefan Făsuescu, la ediţia din acest an a târgului care se va desfăşura în perioada 14-20 iulie vor avea loc mai multe manifestări. Primele zile ale bâlciului sunt rezervate tradiţionalului târg de animale, unde vin pentru vânzare şi cumpărare, crescătorii de vite din Polovragi dar şi din zonele învecinate. Din 17 iulie se desfăşoară târgul de mărfuri unde meşterii olari, sculptori în lemn şi creatorii de costume populare din ţară îşi expun piesele.
Târgul se va încheia miercuri, 20 iulie, cu parada portului, cântecului şi dansului păstoresc şi parada cailor. Şi în acest an la festival vor participa formaţii din Gorj, şi din judeţele vecine, venite să-şi aducă aportul în menţinerea tradiţiilor.
Nedeia de la Polovragi datează încă din secolul al XVII-lea, când se organiza un mic bâlci unde negustorii aduceau clopote, şei de piele, cuie de şindrilă, hamuri, desagi, frânghii, încălţăminte şi totodată era o ocazie de întâlnire pentru ciobanii din Gorj, Vâlcea, Alba şi Sibiu, pentru a face schimb de mărfuri şi a discuta despre traiul la munte şi viaţa de cioban.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here