Ploaia căzută în ultimele trei zile în judeţul nostru a cauzat mai multe inundaţii în localităţi precum Motru, Padeş, Tismana, Samarineşti şi Glogova. Aceste evenimente sunt o urmare a avertizării meteorologilor de ploi însemnate cantitativ,
de marţi noaptea până miercuri dimineaţa, la ora 6, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova. De asemenea, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor avertizează cu cod galben şi asupra posibilităţii producerii de inundaţii în localităţi din sud-vestul ţării, după depăşirea cotelor de atenţie pe râuri din bazinele hidrografice Caraş, Nera, Cerna, Jiu şi afluenţii Oltului inferior. Atenţionarea a debutat luni, ora 13:00, şi este valabilă până astăzi la ora 16:00.
Primele efecte s-au putut observa în Motru, unde au fost inundate două hectare de teren agricol în zona podului din localitatea Meriş, şi un alt hectar arabil în zona podului din satul Râpa. „Din fericire, apele au început să se retragă, iar pagubele nu sunt mari, deoarece terenurile cuprinse de ape nu erau cultivate, şi nu există probleme care să pericliteze gospodăriile oamenilor. Cetăţenii municipiului nu trebuie să se sperie deoarece râul Motru s-a umflat dar un dig protejează zona de avarii”, ne-a declarat Dorin Hanu, edilul oraşului Motru.
Prefectul, prezent doar în două zone afectate
De asemenea, comunele Padeş şi Glogova au fost ieri vizitate de către prefectul judeţului, Liviu Andrei pentru a vedea cat de gravă este situaţia. „În aceste două localităţi se înregistrează probleme mai deosebite, deoarece în Padeş peste 20 de gospodării au fost inundate, iar în Glogova un pod metalic, ce face legătura între două sate, nu se mai susţine atât de bine”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Gorj. De altfel, autorităţile judeţene anunţă faptul că nu există posibilitatea ca avertizarea meteo să se prelungească şi că ploile îşi vor restrânge aria de acoperire.
Comuna Samarineşti a fost deja verificată, telefonic însă, de către Sistemul de Gospodărire a Apelor Gorj. „Cei de la Apele Române ne-au sunat să ne întrebe care e situaţia, şi am avut numai informaţii bune pentru ei. La noi în comuna ieri n-a mai plouat, iar apele care au inundat terenurile se retrag”, ne-a spus Marian Ardeiu, edilul localităţii. Acesta a mai adăugat faptul că 100 de hectare de teren agricol au fost cuprinse de ape, iar 30 de hectare dintre acestea erau cultivate cu grâu. Primarul din Samarineşti spune că „inundaţiile din această perioadă sunt mai deosebite, deoarece în anii trecuţi, nu existau inundaţii decât în luna martie, şi nici acelea nu au creat atâtea probleme”.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Gorj şi Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă din localităţile afectate monitorizează în permanenţă evoluţia acestor evenimente. Astfel, per total, au fost înregistrate, până în prezent, mai multe efecte ale ploilor căzute în ultimele zile pe teritoriul judeţului nostru.
Izabella MOLNAR