Sub egida Consiliului Judeţean Gorj – „Satul românesc – Sat european” – 2012, ca Simpozion Naţional, la Arcani şi Târgu-Jiu

372

Cu asentimentul, sper, al stăpânilor noştri – cititorii – astăzi voi scrie mai puţin despre al XXIII-lea Simpozion naţional Satul românesc – Sat european, despre care am relatat mai în amănunt în Gorjeanul de vineri.
Promit să revin cu alte amănunte, ca marginalii, după ce directorul de program al simpozionului, Inspectorul CJCPCT Gorj, Viorel Surdoiu, îmi va trimite pe e-mail fotografiile de la Arcani. Promise, dar încă neajunse la destinatarul pe care dacă l-a uitat îl anunţ iar: i.predosanu@yahoo.com

Dr.ing. Ion Călinoiu, preşedintele CJ Gorj un bun şi fin cunoscător al satului

Normal, primul moderator a fost gazda ospitalieră – Vasile Popescu, primarul comunei Arcani, urmat de preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, dr.ing. Ion Călinoiu – cu un cuvânt de salut apreciat şi aplaudat, domniei sale fiindu-i apropiate ştiinţele agricole şi viaţa satului, apoi de scriitorul Ion Cepoi, directorul CJCPCT Gorj, care este, de ani buni, un fel de factotum al desfăşurării diverselor manifestări culturale din judeţul Gorj. Cele două părţi ale lucrărilor simpozionului au fost moderate de prof.univ.dr. Grigore Smeu, gorjean şi filosof din Bucureşti ce şi-a lansat, la Arcani, a douăzecea carte de memorii. Despre care nu ne permitem să scriem, întrucât n-am primit-o şi nici n-am putut s-o cumpărăm.

Jalea din căminele culturale
Delicat din fire şi cu discreţie, scriitorul şi filosoful Grigore Smeu regreta absenţa unui alt universitar gorjean, cu Buletin de Bucureşti, prof. univ. dr. Gheorghe Ţiclete. Maestrul Grigore Smeu a conferenţiat despre “Prezent şi viitor în cultura satelor”. A deplâns soarta căminelor culturale postdecembriste, acolo unde acestea mai fiinţează, dar în care se fac nunţi, botezuri şi pomeni la înmormântări. În loc de activitate culturală temeinică, după cum le-a fost destinaţia. Ca unul care-a bătut în lung şi-n lat ţara, deocamdată fără baston, se bucură că Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, sub cârmuirea înţeleaptă a scriitorului Ion Cepoi, face o excepţie vizavi de celelalte surate din alte judeţe ale ţării.

« Cu o floare se anunţă primăvara »
Un pesimist, un pic cam negru în cerul gurii, dintre amicii domniei sale îi zicea că “Cu o floare nu se face primăvară”, iar optimistul din filosoful Grigore Smeu i-a replicat: “Da, dar cu o floare se anunţă primăvara!”
Ei bine, deşi nu au prezentat comunicări, din partea Universităţii « C. Brâncuşi » Târgu-Jiu au salutat invitaţii atât Rectorul prof.univ.dr. Moise Bojincă, dar şi un vicepreşedinte al Senatului universităţii, ca o dovadă că UCB se implică în problemele satului românesc contemporan. Excepţii au făcut universitarii şi scriitorii dr. Ion Mocioi şi dr. Ion Popescu Brăîdiceni, autorul al două cărţi lansate cu acest prilej. Asupra cărţilor şi comunicărilor cărora ne vom opri cu alte prilejuri. (Va urma)
Ion Predoşanu
P.S. Ilustrăm acest scurt articol cu coperţile a două cărţi de excepţie lansate la Arcani, ca şi a recentei reviste “Crinul Satelor” (I. Predo)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here