Stelele tinere ale „Doinei Gorjului” – Noua Maria Lătăreţu este Roxana Croitoru,o minunată fetiţă din Hobiţa, satul lui Brîncuşi

444

Circula o veste-poveste că la spectacolul ofgerit de Ansamblul Profesiuonist „Doina Gorjului” pe scena Sălii de festivităţi a Regionalei CFR Bucureşti vor participa „celebrul” director artistic Ion Ghiţulescu – uneori demis, alteori demisionat, dar nedezlipit ca marca de scrisoare de Doina Gorjului” şi directorul adjunct Alecu Drăgoi, zvonul lansându-l el însuşi. Când colo, atât ei cât şi alte vedete de genul expiratei Maria Loga au lipsit cu desăvârşire. Pagubă-n ciuperci, după cum veţi vedea.

Are Gorjul talente, chiar tinere vedete!
Cu o rară modestie, aşa cum îl ştiu de pe vremea când era dansator în Ansablul de dansatori din Novaci, pe când era un prichindel în clasa a VIII-a, Gheorghe Porumbel – actual devotat director general al Ansamblului Profesionist „Doina Gorjului” – nu a disperat. Că vezi Doamne, îi lipsesc vedetele. Cele mari. A ieşit pe scenă, aplaudat cum se cuvine de numerosul public al Fiilor Gorjului din Capitală şi gorjenilor de pretutindeni, vorbind ca un veritabil prezentator. Pentru fiecare interpret a avut câte o vorbă bună, meşteşugit aleasă şi apoi îi lăsa, pe fiecare, acompaniaţi de minunata orchestră a „Doinei Gorjului”. Şi au încântat publicul, rând pe rând, Roxana Croitoru, Reli Sanda, Marian negroniu, Georgiana Bârsac, Alexandru Bleaje, Mirela Constantin şi o fetiţă cu obârşii din Negomir, Kethy Bivolaru, care-a cântat muzică folk.

Roxana Croitoru – noua Marie Lătăreţu
Aprecierile aparţin Ioanei Lătăreţu, nora Mariei lătăreţu şi preşedintelui Ligii Culturale „Fiii Gorjului” şi ziaristului Alexandru Păsărin. Oameni care ştiu ce spun. Eu, unul am auzit-o la un Festival de muzică populară organizat la Frânceşti, comuna Peştişani, când s-a arătat capabilă să susţină chiar un recital. În prezent, frumoasa şi talentata până peste poate de Roxana Croitoru este elevă în clasa a VII-a la Colegiul Naţional „Spiru Haret” şi deţine trei mari trofeee. De loc din Hobiţa marelui Constantin Brâncuşi, Roxana Croitoru a luat Marele Premiu la fiecare festival la care a participat: Ploieşti – judeţul Prahova, „Dobroge – vatră de folclor românesc” – la Constanţa şi, ceva mai demult, la Băile Herculane, la Festivalul „Zâmbet de copil”.

Vedetă, la 10 ani!
Nu am idee de ce-o cheamă Kethy, naşii şi părinţii sunt de vină!, dar domnişorica Bivolaru s-a lansdat ca o talentată cântăreaţă de muzică folk. Deşi este numai în clasa a IV-a, Kethy Bivolaru are o voce aparte, a ei, şi interpretează cântece, pe propriile melodii, dar cu versuri scrise de poeţi cunoscuţi. Am priceput că versurile i le-a ales tatăl ei, alături de care am fotografiat-o pe micuţă: „De-abia plecaseşi”, aparţinând lui Tudor Arghezi şi „Cântec şoptit” lui Zaharia Stancu. Doi clasici ai literaturii române, cum ar veni. Aşa că eu aş propune-o pentru un microrecital măcar la viitoarea ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură „Tudor Arghezui” – Târgu Jiu şi Târgu Cărbuneşti – 2014.
N.Roşca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here