Spitalizarea din accidente rutiere, de muncă şi agresiuni individuale, nedecontată de CJAS

870

În ultima perioadă, tot mai multe victime ale accidentelor rutiere sau de muncă, ori ale agresiunilor individuale, îngroaşă numărul pacienţilor internaţi în spitalele din judeţul nostru. Cheltuielile de spitalizare ale acestor pacienţi nu sunt decontate de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), astfel că sumele respective devin tot mai greu de recuperat.

Potrivit legislaţiei în vigoare, cheltuielile de spitalizare pentru victimele accidentelor rutiere, accidentelor de muncă sau agresiunilor individuale trebuie recuperate de către spital de la persoana care s-a făcut vinovată de cauzarea accidentului respectiv. Există situaţii în care oamenii se revoltă, considerând că fiind asiguraţi nu ar mai trebui să plătească spitalizarea, în astfel de situaţii. Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj confirmă faptul că spitalizarea acestor pacienţi nu se decontează din fondul asigurărilor de sănătate. „Multă lume nu ştie, spre exemplu, că asigurarea auto acoperă şi traumatismele umane. Noi nu decontăm spitalizarea pentru victimele accidentelor rutiere, ale accidentelor de muncă sau cele provenite în urma agresiunilor individuale. În cazul accidentelor de muncă, există un fond special la Casa de Pensii, iar accidentele rutiere şi violenţele sunt decontate de cel vinovat”, explică Daniel Bondoc, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj.

Ortopedia, luată cu asalt de victimele accidentelor
Medicii ortopezi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu sunt nevoiţi să facă faţă unui număr foarte mare de pacienţi. Potrivit şefului acestei secţii, principalele cauze care stau la baza majorităţii internărilor sunt accidentele rutiere, cazurile de agresiune, dar şi accidentele de muncă. Spre exemplu, într-o singură zi au ajuns aici patru pacienţi care au fost implicaţi în accidente de muncă. „Adresabilitatea este foarte mare. Sunt cazuri grave, care necesită internare. Eu şi colegii mei operăm zilnic. Cei mai mulţi pacienţi sunt victime ale agresiunilor individuale, persoane implicate în accidente rutiere sau accidente de muncă; miercuri am avut patru cazuri de accidente de muncă”, a explicat medicul Constantin Şişiroi, şeful Secţiei Ortopedie – Traumatologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu. La ora actuală, Secţia Ortopedie – Traumatologie din cadrul SJU Târgu-Jiu este plină, toate cele 44 de paturi fiind ocupate.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here