Specialiştii recomandă precauţie în privinţa consumului de antibiotice

432

În ultima perioadă au apărut cazuri tot mai severe de persoane rezistente la antibiotice. Utilizarea antibioticelor fără prescripţie medicală stă la baza apariţiei modificărilor de sensibilitate la antibiotice. Medicii îi sfătuiesc pe pacienţi să evite administrarea acestor medicamente fără recomandarea specialiştilor.

Abuzul de antibiotice constituie un real pericol pentru populaţie. Rezistenţa la antibiotice este, un fenomen legat de modalitatea şi magnitudinea utilizării lor, iar utilizarea inadecvată a acestora este principala cauză a rezistenţei la antibiotice. Tocmai de aceea, preşedintele AMPF Gorj spune că nu este de acord cu farmaciştii care eliberează antibiotice fără prescripţie medicală. „Farmaciştii sunt comercianţi de medicamente şi dau antibiotice pe bandă rulantă. Niciunde în lume nu se mai întâmplă aşa”, menţionează Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) Gorj. Specialiştii spun că nu trebuie luate antibiotice decât după ce se face analiza microbului ce a determinat infecţia. Dacă acest lucru nu este posibil în timp util atunci se prefera utilizarea unor antibiotice foarte puternice, cu spectru larg, care au şansă mare de succes. Este important de menţionat faptul că virozele nu se tratează cu antibiotice. De asemenea, nu se recomandă administrarea de antibiotice decât după trei zile de tratament cu agenţi antitermici – care să scadă febra şi să îmbunătăţească starea pacientului – dacă acest lucru nu este posibil, se preferă utilizarea cât se poate de tardivă de antibiotice redutabile – puternice.

Campanii de informare şi conştientizare
În vederea sensibilizării populaţiei şi conştientizării riscurilor la care se supun cei care consumă antibiotice în mod frecvent, s-au derulat şi o serie de campanii de informare. Specialiştii continuă să atragă atenţia cetăţenilor asupra pericolului care îi paşte pe cei care iau antibiotice fără a avea recomandarea unui medic. „Noi am avut campanii de informare şi cu siguranţă vom mai avea asemenea acţiuni. Este foarte important ca oamenii să înţeleagă că nu e de glumă cu antibioticele şi că trebuie să ia aceste medicamente doar la recomandarea medicului specialist”, a menţionat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here