Sorin Buşe, locul II pe ţară la Concursul de Informatică Aplicată

540

sorin buseLuna trecută s-a desfăşurat la Miercurea – Ciuc, judeţul Harghita etapa naţională a Concursului de Informatică Aplicată. Gorjul a obținut locul II, adjudecat de elevul Sorin Marian Buşe de la Colegiul Naţional ”Spiru Haret” din Târgu-Jiu.

Recunoscut ca unul dintre cele mai importante concursuri în domeniul informaticii, Concursul de Informatică Aplicată, numit în continuare CIA, este o competiție națională care se desfăşoară în conformitate cu Metodologia-cadru de organizare și desfășurare a competiţiilor școlare, aprobată prin O.M.E.C.T.S. CIA are două secțiuni: TIC şi programare Windows în limbajul C#. La secțiunea TIC participă câte un elev de la fiecare din clasele IX-XII, iar la secţiunea C# doar unul, fiecare judeţ fiind reprezentat la nivel național de 5 elevi.

Pregătire continuă şi ambiţii fără margini

Sorin Buşe este un tânăr din Baloşani, comuna Stejari, judeţul Gorj, care a absolvit 8 clase în satul natal cu media 9.56. Pasionat de informatică, a optat pentru Colegiul Naţional “Spiru Haret” din Târgu Jiu, cu scopul de a învăţa să programeze calculatoare. Media de admitere ridicată l-a plasat la o clasă de matematică-informatică intensiv. Deşi a plecat în programare de la zero, Sorin Buşe a muncit cu pasiune şi elan şi, după doi ani de pregătire asiduă, a obţinut locul I la etapa judeţeană a CIA. Drept urmare, a fost desemnat să reprezinte Gorjul la etapa naţională. Concursul a constat dintr-o probă practică cu subiecte date şi prezentarea unui proiect individual. Sorin a realizat şi a prezentat proiectul intitulat ”Simulator de circuite electrice”. Proiectul a fost interdisciplinar, înglobând atât cunoştinţe de programare a calculatoarelor la nivelul anului 2012, cât și solide cunoştinţe de fizică. „Este primul concurs la care particip, eu fiind cel de-al patrulea elev de la Colegiul ”Spiru Haret”, care reprezintă judeţul Gorj la etapa naţională a CIA. Anul acesta, la a X-a ediţie, competiţia a fost foarte strânsă, elevii premianți departajându-se doar prin aproximativ un punct! ”, a mărturisit tânărul Sorin Buşe. Un merit deosebit l-a avut, de asemenea, profesorul îndrumător Dan Stoichiţoiu care a fost mulţumit de prestaţia elevului său pe tot parcursul concursului: “Sorin a dovedit că este un urmaș demn al celor trei absolvenți ai Colegiului ”Spiru Haret” care în anii 2009, 2010, 2011 au reprezentat Gorjul la etapa națională a CIA, prezentând proiecte de mare valoare practică. Proiectele realizate de ei reprezintă o concretizare a nivelului atins în informatică, aceasta fiind, prin excelență, o disciplină în care trebuie să demonstrezi că poţi să creezi ceva util de care cineva are realmente nevoie.” Meritele deosebite ale premianţilor CIA 2012 au fost răsplătite și în bani, de către sponsorii concursului, astfel încurajându-se şi mai mult performanţele şi creativitatea tinerilor. Softurile create de ei contribuie la modernizarea societății în care trăim.

Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here