Situaţie de criză – Salarii de câteva sute de lei la Centrul Maternal Târgu-Jiu

396

centru maternalAngajaţii Centrului Maternal din Târgu-Jiu ar putea părăsi acest sistem din cauza problemelor financiare foarte mari.

Potrivit directorului instituţiei, Gheorghe Milosteanu, două angajate au renunţat deja la locurile lor de muncă, salariile fiind primite parţial în ultimele luni.

Bugetul redus pe acest an afectează, cel mai mult, sistemul de protecţie a copilului. Acesta este cu câteva zeci de miliarde mai mic decât anul trecut. „În acest an 2010, ca niciodată, avem probleme deosebite cu fondurile, nu doar noi ci şi celelalte instituţii ale Direcţiei generale de protecţie a copilului. Nu s-a ţinut cont că într-o unitate cum este şi a noastră, în care funcţionează Centrul maternal, Centrul de zi pentru copii, un serviciu de monitorizare a femeii gravide, nu s-a gândit nimeni că trebuie să asigurăm căldură, iluminat şi celelalte utilităţi”, a declarat Gheorghe Milosteanu, directorul Centrului Maternal. Acesta a mai spus şi că, de fapt, fondurile pe care le-au primit pentru acest an vor ajunge, cel mai probabil, până pe la jumătatea lunii august, cu toate reducerile posibile.
Vor merge până la Guvern
centrul maternal (2)Reprezentanţii instituţiilor din cadrul sistemului de asistenţă socială şi protecţia copilului Gorj sunt hotărâţi să nu lase lucrurile aşa. „Suntem hotărâţi să formulăm o plângere către Guvern, către Ministerul Muncii, mobilizăm şi sindicatele. Dorim ca ministrul Muncii să ia la cunoştinţă despre situaţia din unităţile noastre”, a mai spus Milosteanu. O altă problemă este cea a salariilor, care au fost reduse în ultimele luni. „Din începutul lunii ianuarie, toţi salariaţii nu au mai luat drepturile care au fost prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă. Am stabilit cu toţii ca în acest sistem, fiecare salariat să nu-şi mai primească aceste drepturi. Asta înseamnă 3-4-5 milioane de lei vechi la fiecare, mai puţin. Dar cu toate acestea, în această lună nu am primit nici salariul întreg, aşa diminuat cum era, ci doar 60%. Adică am tăiat din ce tăiasem deja”, a mai mărturisit directorul.
Aşa se face că două asistente maternale au plecat deja de la Centrul, ultima dintre ele părăsind sistemul în urmă cu doar o lună. Femeia a ales să plece să muncească în străinătate decât să rămână aici pentru un salariu de câteva milioane de lei vechi. Un asistent social, în funcţie de vechime, primeşte în jur de 6-7 milioane de lei vechi. Dacă din aceştia reducem cei 60%, atunci ajungem la concluzia că, pentru luna februarie, asistenţii sociali au primit mai puţin de 500 de lei noi.
Mâncare de post
Tot pentru a reduce cheltuielile, au fost instalate becuri economice, a fost pus apometru iar miercuri şi vineri, mamele mănâncă de post, fie că vor sau nu, această hrană fiind mai ieftină. De câteva luni nu mai există nici personal angajat special pentru pază, această activitate fiind atribuită altor angajaţi. În acest ritm, rămânând fără specialişti pentru diferite servicii, Centrul Maternal şi-ar putea închide porţile, însă Milosteanu spune că nu vrea să ia în calcul acest lucru. „Nici nu vreau să mă gândesc la aşa ceva. Lucrez în acest sistem de la înfiinţarea lui. Am depus mult suflet să facem ceea ce am făcut până acum în judeţul nostru. Va trebui cineva să ne dea o mână de ajutor”, a spus directorul.
Dorina CIOPLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here